Blaskó Péter és Udvaros Dorottya Fotó: Eőri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház

Újra látható Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámája

A francia romantikus zeneszerző, Berlioz élete alkonyán felkeresi gyermekkori szerelmét, Dubeoef Estellát, és meg akarja szöktetni családja köréből a tisztes nagymamát. Csak a test öregszik, a lélek nem – Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró és műfordító, az MMA posztumusz tiszteleti tagja egyfelvonásos darabja, az Ők tudják, mi a szerelem Rátóti Zoltán Kossuth-díjas színművész, az MMA elnökségi tagja rendezésében szeptember 22-étől látható a Nemzeti Színházban, Blaskó Péterrel, a nemzet művészével, és a Kossuth-díjas Udvaros Dorottyával a főszerepben. A díszletet a nemzet művésze, Székely László, az MMA rendes tagja tervezte, a jelmeztervező szintén akadémikusunk, a Jászai Mari-díjas Tordai Hajnal volt.
22 september 2022

Déryné ifjasszony

Déryné Széppataki Róza korának legnagyobb magyar színésznője, a magyar nyelvű színjátszás úttörője volt. Halálának 150. évfordulója alkalmából készített tévéjátékot a Déryné Program. Herczeg Ferenc Déryné ifjasszony című drámájának színpadi és mozgóképes változatát is az MMA tagja, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Vidnyánszky Attila rendezte, a producer a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk.

29 september 2022

Az új Csokonai Fórumban adták át a Kaszás Attila-díjat

Debrecen nemrég átadott új színháza, a Csokonai Fórum adott otthont a XI. Országos Színházi Évadnyitónak. A Csokonai Színház társulata és énekkara Szabó Magda utolsó regényének színpadi adaptációját, a Für Elise-t mutatta be Ráckevei Anna rendezésében. A hagyományosan ezen az alkalmon átadott és az MMA által is támogatott Kaszás Attila-díjat Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze kapta. Csakúgy, mint 2015-ben, amikor a Csokonai Színház 150 éves fennállása alkalmából rendezték Debrecenben az országos évadnyitót, a Magyar Művészeti Akadémiával együttműködésben előadó-művészeti szakmai konferenciát is rendeztek.

30 augustus 2022

Béres Ilona színművész 80 éves

Ma nyolcvanéves Béres Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Ezt a nyolc évtizedet felsorolhatatlan színpadi szerep, temérdek játékfilm, tévéfilm és szinkron, megannyi legendás színész- és pályatárs jellemzi. A Magyar Művészeti Akadémia portréfilmsorozatában június 5-én látható újra a róla készült epizód, a jövő heti könyvhétre pedig az MMA Kiadónál megjelenik a pályafutását Ablonczy László szerkesztésében feldolgozó album. Rövid portréja következik.

4 juni 2022

Alapanyaga a színész

Interjú Jánoskúti Mártával

„Szünet nélküli tanulási folyamat volt, amíg eljutottam odáig, hogy életem nagyobb hányadában már nem tudtam úgy feladatot végigcsinálni, hogy ne szeretettel közelítettem volna meg… Én alapvetően elégedett ember vagyok… Ahogy most visszatekintek az életemre, nem hiszem, hogy nagyon másképp tudnék csinálni valamit." Jánoskúti Márta a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervező, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Áprilisban ünnepelte 80. születésnapját, ez évforduló kapcsán beszélgettünk vele.

1 juni 2022

Elhunyt Haumann Péter színművész

Nyolcvanegy éves korában, május 28-án elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze. Haumann Péter összehasonlíthatatlan egyénisége volt a magyar színház- és filmművészetnek. Egyedülállóan sokoldalú művészként sajátos humorral megformált vígjátéki alakjai mellett drámai erejű alakításaival is emlékezetes sikereket aratott. Haumann Pétert a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

29 mei 2022
Laatste