Forrás: Kőrösi Kulturális Központ

A portréfestő Gerzson

PORTRÉSOROZAT-VÁLOGATÁS GERZSON PÁL MŰVEIBŐL

A Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban nyílt meg és május 10-ig megtekinthető Gerzson Pál festőművész (1931–2008), az MMA társadalmi szervezet alapítója, az MMA posztumusz tiszteleti tagja egyedülálló portrégyűjteménye.
A megnyitón Dr. Pap Sándor, a Kőbányai Önkormányzat tanácsnoka, és Dr. Gerzson László, a Gerzson Pál Művészeti Alapítvány elnöke mondott köszöntőt, a kiállítást Dr. Dergez-Rippl Dóra, a PTE adjunktusa, a Gerzson-életmű MMA ösztöndíjas kutatója nyitotta meg. A kurátor Dergez-Rippl Dóra, Füzes Gergely és Kecskés András.

Gerzson Pál kilépve a figurális festészet keretei közül, továbbgondolva az európai és magyar festészet számára fontos törekvéseit, a hetvenes évektől elvont, ahhoz közelítő, költőiséggel teli festői nyelvet alakított ki. Szemléletét döntően befolyásolták szigligeti benyomásai, irodalmi, zenei élményei. Elmélyült piktúrája a természet és a művészet jelenségeinek átírásával erősen jelképes tartalmakat hordoz. Utolsó alkotói korszakában gyakran visszatért a figurális ábrázoláshoz, és közel száz portrét is festett családtagjairól, barátairól, valamint a kortárs művészet kiemelkedő alakjairól. A kiállítás erre az alkalomra egybegyűjtött portrék sorába enged bepillantást.

A digitális kivetítőn feltűnő festmények, fényképek, riportfilmek és hanganyagok felelevenítik azt a kreatív alkotói atmoszférát, amelyben a mester örömmel örökítette meg modelljei arcvonásait az utókornak. 
27 april 2023  |  gerzson pál képzőművészet