Könyvheti újdonságok

A Magyar Művészeti Akadémia és az MMA Kiadó megtartotta közös sajtótájékoztatóját a 94. Ünnepi Könyvhét alkalmából az MMA irodaházának Akadémiai Klubjában. Az eseményen házigazdaként Juhász Judit üdvözölte az egybegyűlteket, majd Richly Gábor, a Művészeti Akadémia főtitkára köszöntötte az MMA Kiadó előadóit, a jelen lévő szerzőket, akadémikusokat és a sajtó képviselőit.
A főtitkár elmesélte az MMA eredeti célkitűzéseit azzal kapcsolatban, hogy annak idején miért is alapította meg a kiadóját. Kiemelte, hogy mindig fontos volt számukra, hogy a Kiadó munkája ne függjön szorosan a piaci viszonyoktól és kereslettől, vagy a bizonytalan és kiszámíthatatlan pályázati forrásoktól és rendszerektől, hanem egy biztos, kiszámítható finanszírozással, többéves tervezéssel, komoly előkészítő munkával tudjon létrehozni olyan igényes albumokat, hiánypótló kiadványokat, amilyenekre más kiadók nem biztos, hogy tudnának és akarnának vállalkozni. Sosem volt cél, hogy kizárólag az akadémikusokról hozzanak létre műveket a Kiadónál, hanem egy ennél is sokkal szélesebb értékkeresést és bemutatást vállalt fel és valósít meg az intézmény a könyvein keresztül is.

Richly Gábor

A könyvek bemutatóját Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó igazgatója kezdte meg. Mielőtt konkrétan a könyvekre rátért volna, visszatekintett a Kiadó elmúlt öt és féléves önálló tevékenységére, kifejtve annak komplexitását, és a könyvek kiadásán jócskán túlmutató kínálatukat és alkotásaikat, különös hangsúllyal az eddig elkészült, több mint háromszáz portréfilmre. 

Pécsi Györgyi

Igazgató asszony négy művet prezentált. Cs. Szabó László Erdélyben, Haza és nagyvilág, Két part című könyvével kezdett, majd saját szerkesztésű kötetével, a Fehéringes közmagyar – Beszélgetések Kányádi Sándorral című művel folytatta, amit Szilágyi István Távolodó jégtáblákon című publicisztikaválogatása követett, és zárásul Grendel Lajos Összegyűjtött elbeszélések című könyvét ajánlotta.

Másodikként Szathmáry István, a Kiadó szerkesztője következett, szintén négykönyves bemutatójával. Elsőként Fazekas Sándor William Shakespeare szonettjei című, új fordításokkal megjelenő kötetét tárta a közönség elé, majd Horkay Hörcher Ferenc Erő és gyöngédség című képzőművészeti és városfilozófiai esszékötetével folytatta a sort. Wehner Tibor Kovács Péter című könyve után pedig Romano Guardini A műalkotás lényege című művével zárta bemutatóját.

Szathmáry István

Palojtay Kinga, a Kiadó vezető szerkesztője zárta a bemutatók sorát, kezdve Szunyoghy András Vadállatok anatómiai rajzai című, képileg hihetetlen látványos albumával, majd áttért Szekfü András Így filmeztünk sorozatának negyedik kötetére. Végül Keppel Márton Hámory Judit című könyve után Lenzsér-Mezei Kata Monstrancia című, szintén gazdagon illusztrált kötetét osztotta meg a nyilvánossággal.

Palojtay Kinga

A sajtótájékoztató zárásaként Pécsi Györgyi még szólt néhány szót Negyela László és Oszkó Ágnes Ivett „Építs nekem hajlékot!" – Szubjektív zsinagógatúrák a Kárpát-medencében című impozáns albumáról, ami ugyan a Könyvhétnek még nem lehet része, de rövidesen szintén piacra kerül majd.
7 juni 2023  |  pécsi györgyi könyvhét mma kiadó dr. richly gábor