A 2024–2027. évi Művészeti Ösztöndíjprogram nyertesei

Kihirdették a program 2024. évi nyerteseit
 
Idén közel tízszeres túljelentkezéssel több mint kilencszáz művész adta be pályázatát a hároméves művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjra, amelyet immár hetedik alkalommal hirdetett meg a Magyar Művészeti Akadémia. A program szakmai lebonyolítója az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI).
26 juni 2024

Tanítás és lelki gazdagodás

Interjú a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjával kitüntetett Ilia Mihállyal

2024. június 21-én a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában vette át az alkotmányos köztestület Életműdíját dr. Ilia Mihály irodalomtörténész, akivel ezen elismerése kapcsán beszélgettünk.

17 juli 2024

A szatmári polgár

Banner Zoltán a megmaradás missziójáról, a román hatóságok által lepecsételt rádióról és az erdélyi magyarság művészetéről

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Írói Díjában részesült Banner Zoltán művészettörténész, művészeti író, költő és előadóművész 2024. június 21-én az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. Sokoldalú alkotó a kitüntetett: írásaiban, tévé- és rádiószerepléseiben számos jeles képzőművészünk életművének méltatója, elemzője, előadóművészként pedig hat évtizede rendszeres fellépője a hazai és külföldi pódiumoknak. Banner Zoltán kilencvenkét évesen is aktív résztvevője a magyar művészeti életnek.

21 juni 2024

Egy életen át a közösségekért

Vattay Dénes népművelő kapta a Kováts Flórián Emlékérmet

Nem tartja romantikusnak, hogy a Fasori Evangélikus Gimnáziumból haza kellett térnie Zalaszentgrótra, hiszen „csak" annyi oka volt, hogy az intézményt erőszakkal bezárták. Egész pályája, élete a közösségszervezés körül telt. Alapítója, építője a zalaszentgróti művelődési háznak, s megalkuvás nélkül vezette azt 1993-ig. Vattay Dénes 2024-ben a Magyar Művészeti Akadémia Kováts Flórián Emlékérmét vehette át. Egyike azoknak, akik még ismerték s együtt is dolgoztak a köztestület egykori, első titkárával. 

21 juni 2024

Van-e jövője a tanyának a mai Magyarországon?

Művészetelméleti konferencia a Pesti Vigadóban

A Pesti Vigadó Makovecz termében június 12-én rendezték meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának a Van-e jövője a tanyának a mai Magyarországon? című konferenciáját. Az esemény célja az volt, hogy rávilágítson a tanyasi létforma aktuális helyzetére és jövőbeli lehetőségeire Magyarországon. A konferenciát dr. Solymosi-Tari Emőke, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője nyitotta meg, majd Csernyus Lőrinc építész, az MMA rendes tagja köszöntötte az egybegyűlteket. 

14 juni 2024

Az MMA Kiadó újdonságai a 95. Ünnepi Könyvhéten

Szunyoghy András Barcsay Jenő-díjas festő- és grafikus művész Anatómiai rajzok vadon élő állatokról (MMA Kiadó, 2023) című kötete nyert a Szép Magyar Könyv 2023 verseny Szakkönyv kategóriájában. Az elismeréseket a 95. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adják át június 13-án 16.00 órakor a Vörösmarty téren. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményét június 13. és 16. között rendezik meg Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén, ahol idén százhetven kiállítóval, százötven standdal várják az érdeklődőket. 

12 juni 2024
Laatste