2013. május 25. - Katona Szabó Erzsébet bőr- és papírkollázsai

Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész bőr- és papírkollázsaiból nyílik kiállítás Pécsett, a Cella Septichorában szombaton.

Katona Szabó Erzsébet textilművész, a Gödöllői Iparművészeti Műhely vezetője elmondta; nem mindennapi térben állíthatja ki mintegy 30 munkáját. Mivel bőrrel dolgozik és a bőr elnyeli, illetve érdekesen visszasugározza a fényt, ügyelnie kellett arra, hogy a sírkamrában a szürke kövek között és a betonfalakon érvényesüljenek a művek.
Shakespeare szonettjeinek ihletésére készített mintegy 10-12 papírkollázst állít ki úgy, hogy a munkák nincsenek bekeretezve, plexi-lapokon vannak és lebegnek a térben az ódon kövek között - magyarázta.
A 17 bőrmunka közül látható lesz az Ereklyék című, nagy méretű, 3-szor 3,10 méteres, áttört bőrből 13 éve készült műve. Emellett újabb munkáiból is bemutat néhányat, mint a tenger, a sziget és a zöld természet, ezeken a kék és a zöld szín dominál. Erre a témára készült például az Örvény című 1 méterszer 1,10 méteres, a Tengerszem című és a Térbelépő végtelen kompozíció részleteit bemutató munka.
Visszaidézte Shakespeare szülőhelyét, az angliai Stratford-upon-Avon házait és a végtelen mezőt, ez az utazása és a látvány inspirálta az Avoni táj - Múzsát termett című bőrképét.
Katona Szabó Erzsébet beszélt arról is, hogy a megnyitóra elkészül az új katalógus, amely végig vezet mintegy 25 év munkásságán Husz Mária esztéta tanulmányával. A kiállítást - amely június 23-ig tart nyitva - N. Dvorszky Hedvig művészettörténész nyitja meg.
Forrás: MTI

 
// ]]>