Kubik Anna - Fotó: MTI / Kovács Attila

Ünnepi kitüntetések

Az államalapítás ünnepe alkalmából adományozott, de a járvány miatt augusztusban át nem adott elismeréseket nyújtott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere 2020. október 26-án a Pesti Vigadóban. Az ünnepi eseményen a Magyar Érdemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetést Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja és Kiss János Kossuth-díjas balettművész, érdemes művész, a Győri Balett örökös tagja, az MMA levelező tagja vehette át. A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) elismerést kapott dr. Kocsis Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója. Emellett az 1956-os forradalomhoz kapcsolódóan országszerte átadtak elismeréseket.
A Magyar Művészeti Akadémia székházában állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat is átadott Kásler Miklós miniszter és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár. Az államalapítás ünnepe alkalmából adományozott, de a járvány miatt akkor át nem adott elismerések közül délelőtt a Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát, délután pedig a Semmelweis-, Batthyány-Strattman László- és Pro Sanitate-díjakat, illetve a Magyar Érdemrend tiszti-, valamint lovagkeresztjét vehették át a díjazottak.
Kásler Miklós az ünnepségen kiemelte, Magyarország kizárólag Szent István államának értékeire támaszkodhat, úgy fogalmazott: a magyar kultúra hatalmassá terebélyesedett, amihez a kitüntetettek is hozzájárultak.
A kormány határozottan és elkötelezetten egy identitásában erős, kikezdhetetlen magyar nemzetért dolgozik – mondta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára az ünnepségen.
A számos kitüntetett között a Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Kazai Viktor ügyvéd, a Magyar Művészeti Akadémia első Felügyelő Testületének elnöke is.

  * * *
Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezéseihez kapcsolódóan Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője Sátoraljaújhely Pro Urbe díját kapta meg közel fél évszázados, városhoz kötődő munkásságáért.
Tamás Menyhért író, műfordító, az MMA elnökségi tagja a Tolna megyei Kisdorogon kapott díszpolgári címet.
Pomázon is megemlékeztek az 1956-os forradalom hőseiről, ahol ünnepség keretében vehette át Petrás Mária népdalénekes, az MMA rendes tagja a Pomáz Díszpolgára kitüntetést. Az eseményen részt vett Döbrentei Kornél író, költő, az MMA rendes tagja is.