Győri Balett – Generációk

Rendkívüli társulati ülést tartott a Győri Balett

Június 30-án a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán évadzáró és egyben évadnyitó társulati ülést tartottak, amelyen Kiss János (Kossuth-díjas, érdemes művész, az MMA levelező tagja), a társulat alapító tagja lezárta három évtizedes igazgatói munkásságát, és hivatalosan is átadta a stafétát az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei László (Seregi- és Harangozó-díjas) koreográfusnak. Kiss János, aki alapítóként 41 éve tagja a társulatnak továbbra is részt vesz tanácsadóként a szervezet munkájában, valamint az évente megrendezett Magyar Táncfesztivál igazgatója lesz. Az új intézményvezető hivatalosan július 1-től irányítja a társulatot.
A rendkívüli társulati ülésen a leköszönő és az új igazgató mellett jelen volt Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő és Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke.
Kiss János 1991-ben vette át az igazgatói posztot az alapító Markó Ivántól. A társulat a vezetőváltás után is képes volt megújulni, évről évre emelve a művészi mércét, egyre szélesebb horizontot tárni a közönség elé. Kiss János igazgatóként stabilizálta az együttes működési feltételeit, biztosította a szakmai fejlődését, külföldi művészekkel egészítette ki a hazai csapatot, kiszélesítette a repertoárt és a nemzetközi táncélet rendszeres szereplőjévé tette a társulatot. Az elmúlt évadokban többek közt olyan neves koreográfusokkal dolgozott együtt a társulat, mint Robert North, Ben Van Cauenbergh, Christopher Bruce, Cayetano Soto, ifj. Harangozó Gyula, Lukács András, Leo Mujic, Gustavo Ramirez Sansano, vagy éppen Vámos György.
2015-től Velekei László volt táncművész lett a társulat művészeti vezetője, melynek köszönhetően ismét új korszak következett a társulat életében. A fiatal koreográfus nevéhez köthetők a Győri Balett által bemutatott saját darabok: Tóth Ilona emlékére '56, Kodály, Ne bánts!, Belső hangok, Romance – Kodály műveire, legutóbb pedig az Anna Karenina.

„Büszke vagyok minden egyes pillanatra, amit a Győri Balett társulatában tölthettem, és hálás is, hogy Győrben ilyen közösséggel dolgozhattam és vezethettem azt. Számos élmény ért ez idő alatt, amiről rengeteget mesélhetnék. A megszületett alkotásokat, magasságokat, mélységeket, küzdelmeket, örömöket és bánatokat, az összes izzadságcseppet magammal viszem." Az elköszönő igazgató megköszönte kollégáinak a közös munkát, türelmet, elfogadást és támogatást, amit kapott. „Soha ne adjátok fel, mindig a legjobbak akarjatok lenni" – üzente második családjának, a Győri Balettnek Kiss János. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkári dicsérő oklevelét adta át Kiss Jánosnak.

Velekei László immár igazgatóként a következő évadban intenzív nyitást tervez a fiatalabb közönség felé interaktív előadásokkal, virtuális terek létrehozásával. Ősszel Bartók-esttel, tavasszal pedig Jamie Winchester-koncertesttel mutatkoznak be a Művészetek Palotájában. Első premierük szeptember közepén az új művészeti vezető, a Bécsből hazatérő Lukács András, valamint Eno Peci albán származású táncművész – alkotó koreográfiája, a Körforgás est lesz. Az elkészült, de a pandémia miatt elmaradt, Lajkó Félix zenéjére megálmodott GisL-bemutató pedig a 2021-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon kerül színpadra. Áprilisban a most záruló évad sikerdarabja az Anna Karenina indul európai turnéra, majd jövőre a XVI. Magyar Táncfesztivált Lukács András Sztravinszkij-estjével nyitják meg.