Cím:
Tisza Mozi Kft.
5000 Szolnok, Templom út 4.

Telefon - jegyrendelés:
+36 56 424910

Telefon - iroda:
+36 56 511270
+36 56 511271

Telefax:
+36 56 420038

Moziműsor - internet:
www.tiszamozi.hu

Moziműsor - e-mail:
tiszamozi@tiszamozi.hu
info@tiszamozi.hu

Filmfesztivál - internet:
festival.tiszamozi.hu

Filmfesztivál - e-mail:
festival@tiszamozi.hu
eva.demeter@tiszamozi.hu

Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál Szolnokon

Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztiválnak ad helyet a szolnoki Tisza mozi 2012. október 11-től 14-ig.

Ez alkalomból rengeteg hazai és külföldi filmet vetítenek a moziban és számos érdekes program, konferencia várja a művészetet kedvelőket. Idén Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke vállalta a fesztivál védnökségét.

A magyar művészeti élet egyik fontos eseménye az 1969 óta megrendezésre kerülő Képzőművészeti Filmfesztivál. A szolnoki kezdeményezésen alapuló szemle tisztes hagyományokkal rendelkezik, kezdetben rövidfilmes fesztiválként indult, a tematikát aztán a bő 40 év alatt főként a képzőművészet határozta meg: kisfilmek, művészportrék stb. szerepeltek. Az utóbbi években egyrészt nemzetközivé bővült a filmes szemle, másrészt váltott tematikával jelenik meg a képzőművészet és a tudomány.

Az idén képzőművészeti alkotások filmes eszközökkel történő bemutatására, újraértelmezésére vállalkoznak az alkotások, illetve művészek, képzőművészeti csoportok életéről, annak szakaszairól készültek a portrék. Itt a helye azoknak a filmeknek is, amelyek a képzőművészet egyes irányzatait, korszakait, társadalmi összefüggéseit tárják fel. Nem utolsó sorban pedig azok a filmek is terítéken vannak, amelyek maguk is a képzőművészet valamely eszközének felhasználásával készültek (pl. kísérleti és animációs filmek).

A fesztiválhoz kapcsolódva a Szolnoki Művészeti Egyesület október 12-én, idén ötödik alkalommal rendezi meg az ARTicum Szolnoki Képzőművészeti Biennálét a Szolnoki Galériában és a Damjanich János Múzeum díszudvarán.

– Meggyőződésünk, hogy a valódi érték letéteményese a folyamatos megújulásra képes hagyomány és a hely szellemét egyetemessé emelő szemlélet. Az Articum Biennálét e gondolat jegyében bocsátottuk útjára, örömmel fogadva azon művészek részvételét, akik szakmailag, szellemileg és barátilag kötődnek a városhoz, a térséghez, és a mai országhatárokon belüli legrégebbi alapítású Szolnoki Művésztelephez. A filmek megtekintése ingyenes, a nézőknek pedig olyan sikerélményeket kívánunk, amelyeket nem a divat, hanem a kétségbevonhatatlan minőség biztosít – mondta Demeter István, a filmfesztivál fő szervezője.

 

A filmszemle Fekete György köszöntőjét is tartalmazó katalógusa itt olvasható.

October 10, 2012  |  filmfesztivál