Magyar filmtörténeti klasszikusok DVD-n és a mozikban

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA), valamint az Art-Mozi Egyesület 2013. január 23-án tartotta közös sajtótájékoztatóját, ahol a MaNDA képviseletében Fazekas Eszter filmtörténész mutatta be legújabb kiadványukat, Sára Sándor Feldobott kő (1968) című filmjének digitalizált DVD-változatát. 

A lemezen a felújított film mellett szerepelnek Sára korábbi kisfilmjei, a Cigányok, a Vízkereszt és az Egyedül is, valamint a Kamera és teodolit című riportfilm, melyben Varga Balázs filmtörténész beszélget Sára Sándorral. Fazekas Eszter elmondta, a kisfilmek tematikailag és stilisztikailag is előkészítették a Feldobott követ, Sára első rendezői nagyjátékfilmjét, mint ahogyan az ötvenes években készült, cigányok életét feltáró fotósorozatai is. A bemutatón részt vett Sára Sándor és a Feldobott kő főszereplője, Balázsovits Lajos is, aki a film készítésekor még csak harmadéves egyetemista volt. A rendező mesélt a néprajzi filmezés körülményeiről, a korabeli cenzúra viszontagságairól, és arról, mit jelent számára Szőts István öröksége. 1955-ben maga is jelen volt a Kövek, várak, emberek című film készítésénél, és megfigyelhette, hogy Szőts nem csupán képletesen, de fizikailag is folytonosan körbejárta témáját, és nap, mint nap töprengve sétált a vár körül – közben egyre jobban elmélyítette a film témáját és kereste az új képi megoldásokat. Mindezzel nagy hatást gyakorolt az akkor még csak harmadéves főiskolás Sárára.

Idén ugyan nem rendezik meg a Magyar Filmszemlét, de az Uránia Nemzeti Filmszínház magyar filmes napokkal kedveskedik a nézőknek 2013. február 1–3. között, erről számolt be a sajtótájékoztatón Buglya Zsófia, az Uránia Filmnapok szervezője. A filmhang és a filmzene jegyében zajló program a magyar film a némafilmkorszaktól egészen napjainkig tartó történetéből válogat. A sorozat gerincét adó, harmincnál is több vetítés a filmhangban rejlő lehetőségek sokféleségét tükrözi. A kínálat a filmhangtörténeti ritkaságoktól kezdve a bő nyolc évtized közönségsikerein át az elmúlt évtized díjnyertes fesztiválfilmjeiig összesen mintegy ötven játék-, dokumentum- és rövidfilmet ölel fel. Vetítenek majd némafilm-ritkaságokat Darvas Ferenc zongorakíséretével, lesznek szakmai programok, így egy pódiumbeszélgetés a magyar mozgóképes archívumok képviselőinek részvételével. Neves hangmérnökök és kritikusok elemzik majd a magyar filmhang-iskola helyzetét, és a Magyar Filmművész Szövetség rendkívüli közgyűlésére is itt kerül sor.

Bakos Edit, az Art-Mozi Egyesület elnöke beszámolt arról, hogy tizenhárom vidéki nagyvárosban indul útnak a Szőts István nyomában című filmtörténeti sorozat, mely válogatás a Magyar Művészeti Akadémia 53 magyar filmes programjából. Ahogyan Demeter István, a szolnoki TISZApART Mozi vezetője és Böszörményi Gábor, a Filmklubszövetség elnöke is megerősítették, igény van a vetítésekre, és reményeik szerint a sorozat kiválóan bizonyítja majd, hogy vannak olyan értékes magyar filmek, amelyekre kíváncsiak a nézők. A program friss, külföldi alkotásokat is tartalmaz, melyek tematikailag akár kapcsolhatóak is a magyar klasszikusokhoz: szerepel a sorozatban többek között A bőr, amelyben élek, a Semmit magamról és A messzi dél vadjai. A vidéki vetítésekkel egy időben zajlik az Uránia és az MMA 53 magyar filmes programja, melynek házigazdái, Pintér Judit és Gelencsér Gábor minden héten más vendéggel, alkotókkal és kritikusokkal beszélgetnek a vetített alkotásokról. A Duna Televízió vasárnap esténként szintén műsorra tűzi a filmeket. 

January 23, 2013  |  sára sándor uránia filmszínház