Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2021, fotó: Magyar Kurír

Akadémikusok találkozója Ferenc pápával

A katolikus egyházfő rövid időn belül másodszor is magyar földre lép: a 2021-ben Budapesten rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét celebráló Szentatya ezúttal háromnapos apostoli látogatáson vesz részt a fővárosban. A Magyar Művészeti Akadémia akadémikusai két helyszínen is részesei lesznek a találkozónak.
 

                       
 
Ifj. Sapszon Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy, az MMA rendes tagja a NEK-et követően ezúttal is a záró szentmise zenei felelőse. Az esemény április 30-án lesz a Kossuth téren, amelyet kivetítőkön át a környező utcákban lehet majd követni, emellett televíziós, ill. rádiós élő közvetítés keretében is be lehet a szertartásba kapcsolódni.
Magyar Kurír portál számára adott interjúban Sapszon Ferenc elmondta, hogy komoly segítséget jelent számára a NEK-en szerzett tapasztalat, mivel ezúttal nagyon rövid idő alatt kell felkészülniük a kórussal a zenei szolgálatra. Kiemelte: „A zene szerves része a liturgiának, együtt kell, hogy éljen, lélegezzen a liturgikus eseménnyel".
A szentmise kórusa 312 fős lesz, melyből 190 énekes a Sapszon Ferenc által megálmodott és életre hívott, Kodályi örökségen alapuló Kórusiskola jelenlegi és volt növendékei közül kerül ki. Fontos is ez a tapasztalat, hiszen a kórusnak az Operaház zenekarával egyetlen közös próbája lesz, sőt a korábbi szentmiséhez hasonlóan több karnagy is vezényel: az MMA rendes tagján kívül leánya, Sapszon Borbála, valamint Varga László, Czifra János, Ménesi Gergely, Szili Zoltán.
A zenei programmal kapcsolatban karnagy úr továbbá így fogalmazott: „A bevonuláskor felhangzik Liszt Tu es Petrus-a, a zeneirodalomnak erre a szövegre készült talán legszebb alkotása. Kivonuláskor Kodály Missa Brevis-éből az Ite missa est zárja a szertartást egy nagy közös könyörgésként a békéért, amely minden bizonnyal a szentmisén is fontos és aktuális téma lesz. Szeretnénk, ha ez lenne az egész mise kicsengése."
A szentmisén többek közt énekelni fog Maczkó Mária érdemes művész, Magyar Örökség-, Prima-díjas népdalénekes, aki 2022-től az MMA Népművészeti Tagozata nem akadémikus köztestületi tagja.
A Szentatya hazánkba tett látogatásán Vashegyi György, az MMA elnöke is részt vesz. Elnök úr április 30-án délután a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán szervezett találkozóra kapott meghívást, melyen Ferenc pápa az egyetemi és kulturális élet képviselőivel, magas rangú vezetőivel találkozik, és külön beszédet mond.
April 27, 2023  |  vashegyi györgy sapszon ferenc ifj. maczkó mária