fotó: Ágics Gitta, Konkam Stúdió

Kéz / Mű / Remek dokumentumfilm: nemzetközi díj Sanghajban

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának audiovizuális szekciója, az AVICOM, évente megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, amely a múzeumok és más kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, továbbá interaktív kiállítási installációinak és innovatív multimédiás fejlesztéseinek bemutatkozása. A 2019. augusztus 28-án a kínai Shanghajban megtartott fesztiválgálán dokumentumfilm kategóriában Ezüst Díjat kapott a Műcsarnokban rendezett Népművészeti Nemzeti Szalont megörökítő, Hand / Craft / Art című magyar dokumentumfilm. (Rendező-operatőr: Kovács László, kreatív szerkesztő: Ágics Gitta, felelős szerkesztő, beszélgetőtárs: Csonka-Takács Eszter, gyártó: Konkam Stúdió.)
A nagysikerű 2018-as Kéz | Mű | Remek (Hand / Craft / Art) Népművészeti Nemzeti Szalon fő támogatója a Magyar Művészeti Akadémia volt, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és más szervezetek közreműködésével. A Magyar Művészeti Akadémia által újra életre hívott, ún. "nemzeti szalonok" sorában ez volt az első alkalom, hogy a népművészet bemutatkozott. Mindez a világon is egyedülálló volt, egy kortárs művészeti kiállítótérbe kerültek ezek a munkák – mondhatni, itt nálunk mégis természetes módon, hiszen az MMA-n belül is önálló tagozata van a népművészetnek.
A filmalkotókat inspirálta az eltalált kiállítási cím és filmjük egyfajta tisztelgés a mesterek alkotó kezének. A filmben Fülemile Ágnes néprajzos, kurátor vezeti végig a nézőt a kiállított népi iparművészeti mesterdarabok között. Mint elmondja, a szándék az volt, hogy legyen egy seregszemléje a kortárs tárgyalkotó művészetnek, ahol a legjobb mesterek, a legjobb irányzatok bemutatkozhatnak. A 70-es években elindult a táncházmozgalommal és a rokon szellemiségű Nomád Nemzedék mozgalom új tárgyértelmezésével megerősödő autentikus gondolat. Azóta a zene, a tánc és a kézművesség együtt, kéz a kézben dolgozik, – ezt a hármas egységet tükrözi vissza a kiállítás, hasonló világnézettel és esztétikai elvek szerint. A szellemi kulturális közösség jótékonyan járul hozzá, hogy azokon az utolsó magyarországi tájakon, ahol egykor nagyon erőteljes népművészet volt, még a mai napig is fennmaradjon a tudás és ezek a helyi alkotó közösségek megerősödhessenek. Lenyűgöző a mesterek szakértelme és a kiállítás tereiben igyekeztek kibontani a tudás-háttereket, inspirációkat is. A mai kísérletező mesterek a mai szemnek és modern ízlésnek megfelelő tárgyakat hoznak létre. A kiállítás rendezőinek kifejezett célja volt, hogy a nagyközönség figyelmét – még az utcáról betévedő turisták figyelmét is –, megfogja a tárgyak erőteljes esztétikuma és az, hogy ezek a szép tárgyak, ruhák, bútorok, nem állnak távol tőlünk és beilleszthetőek életünkbe, lakókörnyezetünkben és az ízlésünket, identitásunkat kifejező öltözködésünkbe. Mint mondja, „Azt szerettük volna megértetni és elfogadtatni, hogy az a tudás, ami a kezünkben van, ez kincs, közkincs, – nemzeti kincs."
Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló nemzetközi egyezményt, amelyhez Magyarország is csatlakozott. Célkitűzése a szellemi kulturális örökség megőrzése, az érintett közösségek szellemi örökségének tiszteletben tartása, az örökség jelentőségének tudatosítása helyi, nemzeti és nemzetközi szinten. Hazánkban az MMA által is díjazott szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága koordinálja az egyezmény állami végrehajtásához kapcsolódó szakmai feladatokat és gondozza a szellemi kulturális örökség egyre bővülő nemzeti jegyzékét. A listán szereplő örökség-elemek száma ma már harminc fölött van. Ezeket a hagyomány-éltető közösségeket mutatja be a filmalkotóknak a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság megbízásából készülő dokumentumfilm sorozata, amelynek része a most díjazott alkotás is.
A díjátadó ceremóniáról beszámoló és a nyertes filmeket bemutató hivatalos film megtekinthető az AVICOM csatornáján.
A teljes, Hand/Craft/Art című film megtekinthető itt:

August 30, 2019  |  nemzeti szalon kisfilm nemzetközi díj