Fotó: Dusa Gábor

Hatalmas sikert aratott a Magyar Állami Népi Együttes Kijevben

A Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja Hágókon innen és túl című jótékonysági koncertjén közel háromszázezer forintnyi jegybevétel és adomány gyűlt össze, amelyet az ukrajnai menekült gyerekek megsegítésére fordítanak.
A Mihályi Gábor által irányított Magyar Állami Népi Együttes művészei a műsorban a magyar mellett a kárpátaljai román, ukrán, ruszin, szlovák, hucul, cigány és zsidó közösségek zenei, ének- és táncörökségéből válogatott programot mutattak be. Az előadás telt házzal, több mint 700 fős közönség előtt zajlott le, s a közönség vastapssal köszönte meg a bemutatót.
Keskeny Ernő, Magyarország kijevi nagykövete szerint a Magyar Állami Népi Együttes kijevi vendégszereplése egyszerre volt jelentős kulturális és diplomáciai esemény, ezt tükrözték a műsor előtt elhangzott köszöntő beszédek is. Felszólalt Hoppál Péter kulturális államtitkár mellett Ihor Lihovij, az ukrán kulturális miniszter első helyettese, valamint Olekszandr Zsuravcsak korábbi kulturális miniszterhelyettes, jelenleg az Omrijana Kraina jótékonysági alapítvány vezetője. Az ukrán felszólalások hangsúlyt helyeztek a kétoldalú kulturális együttműködés fontosságára, ebben Kárpátalja összekötő szerepére. Köszönetet mondtak a humanitárius célkitűzésért is, hangsúlyozva, hogy arra nagy szükség van, és nem felejtik el a magyar segítségnyújtást.
Az első előadás hétfőn volt látható Ungváron, majd a szerdai kijevi fellépés után Lembergbe (Lviv), Szkoléba majd Beregszászra utazott a társulat. A jegyek eladásából és más magyar adományokból befolyó összeget a tervek szerint hatszáz, a kelet-ukrajnai harcok övezetéből elmenekült családban élő gyermek rehabilitációjára fordítják, amelynek keretében a gyerekek Magyarországon pihenhetnek júniusban és júliusban.
June 2, 2015  |  néptánc