Fotó: Magyar Állami Népi Együttes / Pohl Péter, Dely Kornél

Erdélyi és ukrajnai turnéra készül a Magyar Állami Népi Együttes

Erdélyi és ukrajnai turnéra, valamint oroszországi és törökországi vendégszereplésre készül idén a Magyar Állami Népi Együttes – jelentette be Mihály Gábor művészeti vezető a május 5-én tartott sajtótájékoztatón a Hagyományok Házában.
Mihályi Gábor elmondta, hogy az együttes május 13-án indul Erdélybe, a Szarvasének és a Magyar rapszódia című előadásaival.
A két szakaszra bontott ukrajnai turné keretében a tavaly novemberben bemutatott, Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című produkciót viszik Kárpátaljára, Nyugat-Ukrajnába és Kijevbe május és június folyamán. A turné két előadás-sorozatot foglal magában: az első május 25-től június 1-jéig tart, ekkor Ungvárra, Kijevbe, Lembergbe (Lviv), Szkoléba és Beregszászra viszik el a darabot, június 21-től 27-ig Beregszászon, Técsőn, Rahón, Ivano-Frankivszkban és Csernovicban (Csernyivci) mutatják be. A magyar kormány negyvenmillió forinttal támogatja és kiemelten fontosnak tartja a Magyar Állami Népi Együttes kárpátaljai és más ukrajnai fellépéseit. 
Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára hangsúlyozta: az ukrajnai turné a kormányzatnak kiemelten fontos. Mint elmondta, Magyarország legfontosabb célja a kárpátaljai magyar közösség biztonságának megőrzése, hazánk gazdaságilag, politikailag stabil, a kisebbségi jogokat szem előtt tartó és szavatoló szomszédos országot szeretne maga mellett tudni.
Az együttes ősszel a Budapestet bemutató kulturális napokon lép fel Ankarában.
Forrás: InfoRádió / MTI
May 6, 2015