Amerikai turnén a MÁNE

Három hónapos észak-amerikai turnéra indul szeptemberben a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia – Amerika című műsorával, amelyet több mint hetvenszer mutatnak be az Egyesült Államokban New Yorktól San Franciscóig, illetve Kanada hét városában.
A MÁNE rövid időn belül másodszor járja végig Észak-Amerikát, 2007-ben a Magyar Concerto című előadást kilencvenezren látták, és az amerikai koncertszervező cég már akkor jelezte, szívesen látná újra az együttest.

"Ritkán adatik meg egy művészember számára, hogy a világ egyik legfontosabb és legmeghatározóbb „kulturális piacán" mutathassa be alkotásait. Ez velem néhány éven belül már másodszor történik meg. Az előző turné ismeretében hiszem, hogy az ez év őszi bemutatkozáson újra nagy sikere lesz együttesemnek. Hiszem, hogy az ottani magyar közösség mellett az amerikaiak tízezrei is – rácsodálkozva a magyar népzene és néptánc sokszínűségére – páratlan élményekkel gazdagodva mennek majd haza az előadások után. Fiatal művészeim tapasztalni fogják azt a fantasztikus érzést, ahogy Amerika-szerte kitüntetett érdeklődéssel és szeretettel fogadnak bennünket. Az öröm mellett természetesen erős izgalmi állapotban is vagyunk, hiszen az élet kitüntetettjeiként nemcsak tradicionális kultúránkat, nemcsak a magyar kultúrát, hanem hazánkat is képviseljük majd. Társulatom számára ez a közel száz nap óriási kihívás, de hiszem: maximálisan meg fogunk felelni az elvárásoknak" – mondta Mihályi Gábor művészeti vezető.

Az idei turnéra szeptember 13-án indul a társulat: a 30 táncos, 6 zenész és 1 énekes szólista munkáját 6 fős műszaki stáb segíti. A MÁNE a tervek szerint több mint 70 előadást tart, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada legfontosabb városaiban, koncerttermeiben és színházaiban mutatkozik be New Yorktól San Franciscóig, Torontótól Miamiig. A társulat december 17-én tér haza. 

Magyar Rapszódia – Amerika

A rapszódia, mint műfaj jellemzője a zaklatottság, az érzelmek, gondolatok szenvedélyes hullámzása, a kifejezés szabadsága. A Magyar rapszódia – Amerika című előadás a műfaj legfontosabb jegyeit magába építve, a tradícióra támaszkodva, abból inspirálódva hoz létre sajátos és egyedi táncrapszódiát. Egymást dinamikusan váltó képekben tűnik fel a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége: a férfitáncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok virtuozitása. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg.
A Magyar rapszódia – Amerika zenei szempontból a magyar népzene régebbi rétegei mellett teret szentel a XIX században gyökerező csárdás és verbunkos zenének is. Ez a két igen karakteres, semmivel össze nem téveszthető új műfaj ereje miatt hatott a magyar és nem magyar kultúrára is: olyan alkotókra, mint Brahms, Berlioz és Liszt Ferenc.

Az előadást az teszi többek között egyedivé, hogy jó érzékkel egyensúlyoz a „látványosság" és az „intellektus" között. Dinamikus, monumentális, lírai és komor hangvételű tételei konzekvensen változó térrajzokkal párosulva forrnak szerves egységbe a zenével és a látvánnyal. A koreográfiák a műfaj legjobb példáit követve, nagy hangulatváltásokkal sorjáznak elénk. A táncjelenetek matériáját a Kárpát-medence folklórja biztosítja, melyből az alkotók a színpad könyörtelen szabályai szerint válogatnak, sűrítenek, az egyes jelenetekhez gondolati-érzelmi többlettartalmakat rendelnek.

„A papíron, lemezeken és múzeumi raktárakban őrzött kincs halott, ha nem teljesítheti már a gyakorlatban megtartó hivatását…" – vallják az alkotók nagy elődeik példáját követve. Ezért a Magyar rapszódia – Amerika című produkció nemcsak művészi élmény, virtuóz látványosság, megérintő líra, mély érzelmeket kiváltó zenei gazdagság, hanem a néptáncos-népzenei hagyományokat tisztelő, de abban új lehetőségeket látó és kereső előadás is, mely a modern ember érzelmeinek, gondolatainak, egyéni vagy közösségi identitásának kifejezőeszközévé válhat. Az előadás üzenete pedig segíthet abban, hogy a „ma embere" ne gyökértelen, számkivetett, érzelmeitől, hagyományaitól megfosztott túlélő legyen a XXI. század kopárra fésült szigetén.
 
Zeneszerzők: Herczku Ágnes, Kelemen László, Pál István, Radics Ferenc, Sebő Ferenc
Koreográfusok: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor, Szappanos Tamás
Viselet- és jelmeztervező: Furik Rita
Fény- és látványtervező: Kovács Gerzson Péter
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor
Zenekarvezetők: Pál István, Radics Ferenc
Tánckarvezető: Kökény Richárd
Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Varga Péter
Művészeti vezető: Mihályi Gábor
September 3, 2013  |  magyar állami népi együttes