Forrás: https://reziduum.ludwigmuseum.hu/ / Palkó György

A Néprajzi Múzeumot mutatja be a magyar pavilon kiállítása

A Néprajzi Múzeum új épülete és annak homlokzati ornamentikája áll a 18. Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának Reziduum - The Frequency of Architecture címmel május 20-tól november 26-ig látható kiállításának fókuszában. Az egyedülálló épületet Ferencz István és Ferencz Marcel, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai, valamint Détári György fémjelezte Napur Architect Kft. által vezetett konzorcium tervezte meg.
May 4, 2023

Elhunyt Paolo Portoghesi

92. életévében, Rómában elhunyt Paolo Portoghesi, olasz építész, történész, teoretikus, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja. A nemzetközi építész szakma elsősorban művészetelméleti és építészettörténeti munkássága révén ismerte a La Sapienza Egyetem professzorának nevét.

June 2, 2023

Kallina Mór építészre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

Kallina Mórra emlékeztek halálának 110. évfordulója alkalmából az építész megújult, 2001 óta védett síremlékénél a Fiumei úti sírkertben május 3-án. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Salamin Ferenc, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának vezetője, Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója.

May 8, 2023

Nemzetközi építészeti díjat nyertek Tima Zoltán projektjei

Tima Zoltán, az MMA rendes tagja vezette Középülettervező Zrt. (KÖZTI) négy projektje nyert BigSEE díjat: a balatonfüredi ötcsillagos LUA Resorttal, a soproni Csik Ferenc Uszodával, a szintén Sopronban megvalósult parkolóházzal, valamint az Aggteleki Nemzeti Park területén található szádvári romkonzerválással.

April 27, 2023

Kaesz Gyula bútorai

A Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ megvásárolta Kaesz Gyula híres magyar belsőépítész nagy értékű bútoregyüttesét. A hazai lakáskultúra egyik megteremtőjének saját tervezésű és használatú bútorai belsőépítészeti kuriózumok, amelyeket a közeljövőben egy kiállításon is bemutatnak a hazai nagyközönségnek. A Kárpát-medence legnagyobb építészeti és örökségvédelmi gyűjteményének gyarapítása folyamatos és kiemelt feladata a MÉM MDK-nak, ennek keretében 2022–2023 folyamán Kaesz egykori lakásából egy több mint hatvan tárgyból álló tárgyegyüttest vásárolt az örökösöktől. A bútorokon kívül eredeti tapéta- és textildarabok, valamint könyvek is kerültek az intézmény gyűjteményébe.

March 13, 2023

Dévényi Sándor-kiállítás Kolozsváron

Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja egyéni kiállítása nyílik meg 2023. március 8-án a kolozsvári Művészeti Múzeumban. Dévényi Sándor a pécsi organikusok körének meghatározó alakja, valamint a Kós Károly Egyesülés alapító tagja. A tárlat – amelynek kurátora Dénes Eszter – március 26-ig látogatható a Bánffy-palotában.

March 8, 2023
Siste