L. Simon László, Hoppál Péter és Richly Gábor Tusnádfürdőn Fotó: Csete Örs

Utolérheti-e a technológia a teremtés csodáját?

Kulturális trendek a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen
 
Atomizálódó társadalmunkban a világhálóra költöztetett emberi kapcsolatok csak felszínes kulturális benyomásokat, pillanatokra töredező élményeket nyújthatnak. Hogyan reagáljon a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a közvéleményt formáló tömegkultúrára és divatokra? A legújabb kulturális trendekről beszélgetett L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Richly Gáborral, az MMA főtitkárával és Hoppál Péter miniszteri biztossal július 19-én Tusványoson, a nyári szabadegyetemen.
July 31, 2023

Kitüntetéseket adtak át augusztus 20-a alkalmából

A Magyar Művészeti Akadémia tagjai is elismerésben részesültek nemzeti ünnepünkön

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkára átadta az állami kitüntetéseket, a kulturális elismeréseket és a Népművészet Mestere díjakat augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban. Gratulálunk a Magyar Művészeti Akadémia kitüntetett tagjainak!

August 21, 2023

Elhunyt Mészáros Éva textilművész

Kilencvenegy éves korában, július 13-án elhunyt Mészáros Éva, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Kiváló pedagógusként adta tovább tudása javát, hiszen folyamatosan részt vett a divattervezők utánpótlás-nevelésében. Egész életében azért küzdött, hogy a magyar népművészet ne vesszen el, és az emberek természetesnek tartsák, hogy a népi örökségünk emlékét a ruházatunkon is lehet viselni. Mészáros Évát a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

July 20, 2023

Átadták az MMA köztestületi díjait és az akadémikusi okleveleket

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nevében Vashegyi György elnök átadta a köztestületi díjakat, illetve az új levelező és rendes tagoknak – köztük első alkalommal a Nemzet Művésze címet viselő alkotóknak - az oklevelüket ünnepélyes keretek között a Pesti Vigadóban, az MMA székházában. Az oklevelek átvételére azt követően került sor, hogy az MMA közgyűlése 2023. május 24-én a köztestületi díjak adományozásáról és az új tagok felvételéről is döntött.

June 13, 2023

Teljes élet egy értékvesztett világban

Elhunyt Szűcs Endre építész, az MMA rendes tagja

Életének nyolcvanadik évében elhunyt Szűcs Endre Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, aki sajátjának érezte a bartóki alapelvet, mely szerint csakis tiszta forrásból szabad meríteni, ami az ő esetében a népművészet volt. Ehhez a Balaton-felvidéktől a Gyimesig gyűjtötte az emlékeket. Tisztában volt vele, hogy akkor lehet csak sikeresen átörökíteni a múlt emlékeit, ha a műemlék használatba kerül, ezért rekonstruálni mindig a modern kor igényeinek megfelelően kell. Ebből fakadt teremtő építészete. Szűcs Endrét a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

June 9, 2023
Siste
// ]]>