Petrás Mária népdalénekes

Véget ért a 23. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét

A fesztivál április 30. és május 4. között zajlott a komáromi Monostori erődben. A fesztiválon átadták a Párhuzamos Kultúráért Díjakat, mások mellett Petrás Máriának, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának.

A Mediawave fesztivál zárónapján, szombaton a legjobb magyar film díját Szabó Szonja kapta Turiszt című alkotásáért, Vácz Péter Nyuszi és Őz című filmjét Tolerancia-különdíjjal tüntették ki. A filmes programba összesen 1257 nevezés érkezett, az előzsűri ebből 89 alkotást választott a versenyprogramba. A nemzetközi mezőnyben 5 játék-, 28 kisjáték-, 22 animációs, 11 kísérleti, 8 zenei és 15 dokumentumfilm volt látható, míg a magyar alkotóktól 76 filmet – 37 kisjáték-, 12 animációs, 2 tánc-, 4 zenei és 21 dokumentumfilmet – vetítettek. A játékfilmek közül Veit Helmer Baikonur című filmje nyerte az első helyet, a legjobb zenei film díját Desirée von Trotha kapta Woodstock Timbuktuban – Az ellenállás művészete című alkotásáért. A rendező különdíját Tudor Giurgiunak ítélték a Csigák és emberekért. A kisjátékfilmek között Dekel Nitzan Pálya című műve győzött, a legjobb művészeti alkotás különdíját Timofey Zhalnin kapta az F5-ért. A legjobb kísérleti filmnek Ashley Michael Briggs rendezése, a Nem jön az ihlet bizonyult, dokumentumfilm kategóriában David Wondrácek Szerelem a sírban című alkotása nyert, a legjobb animációs film díját Sandra Desmazieres vehette át Bao című munkájáért. A játék- és kisjátékfilmes zsűrit Iliana Kitanova bolgár színésznő, Kafka Jaworska, a lengyel Tofifest nemzetközi filmfesztivál igazgatója, valamint Durst György alkotta. A dokumentum-, animációs és kisjátékfilm zsűrijének tagja a szerb Boris Mitic dokumentumfilm-rendező, az angol Vera Neubauer animációs rendező és a román Radu Igazság animációs és kísérletifilm-rendező volt. A zenei filmekről az Iva Bittova cseh énekesnő, Grencsó István zenész és Lakatos Mónika énekesnő alkotta grémium döntött.

 
A fesztiválon átadták a Párhuzamos Kultúráért Díjakat is. Az idei év díjazottai: Balog Attila (író, költő), Bata Rita (táncos, koreográfus), Lakatos Mónika (énekes), Leena Conquest (énekes), Petrás Mária (énekes, keramikus, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja), Rutkai Bori (énekes, képzőművész) és Villányi László (költő, szerkesztő). 
(Forrás: MTI)
2013. május 6.  |  díj-kitüntetés petrás mária