Miller Lajos, Szegedi Csaba

Akit kézen fogott az Úr Isten

Nyolcvanadik születésnapján a Makovecz Szalonban köszöntötték Miller Lajost a Nemzet Művésze díjjal,kitüntetett Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekest február 5-én. Az est a meglepetés-vendégként megjelenő Szegedi Csaba áriájával kezdődött, zongorán kísérte Haraszti Miklós. 
Ezt követően a háznagyi teendőket ellátó Juhász Judit felolvasta Rost Andrea köszöntő levelét, majd saját szavaival is laudálta a nyolcvan éves művészt. Elmondta: az ünnepelt élete során 24 ország 74 városának színpadján lépett fel. Nevéhez 75 operaszerep köthető. Ifjonti éveiben Valentint, Wolframot, Don Giovannit, Anyegint énekelte, majd következtek a Verdi operák hősbariton szerepei, amelyek repertoárjának gerincét alkották. Nemzetközi hírnevét rangos külföldi verseny-győzelmek alapozták meg.
Juhász Judit kiemelte az 1974-es párizsi Fauré-versenyen elért nagydíjat, a dalkategória első díját, valamint a Pompidou-különdíját. 1975-ben a trevisioi Trubadur-versenyen előadott Luna grófját szintén első díjjal jutalmazták. Hozzátette: Miller Lajos rendszeresen énekelt a milanói Scalában és a bécsi Staatsoperben. Fellépett New Yorkban, Houstonban, Philadelphiában,és Washingtonban, de eljutott a Buenos AiresiTeatro Colónba is. Ezt követően Miller Lajos operaelőadásából archív felvételről levetítették Verdi Don Carlos című operájának Szabadság áriáját. Az ünnepelt minderről elmondta: ma már tudja, hogy élete során az Úr Isten a kezét fogta, s vitte előre.
 
2020. február 5.  |  miller lajos rost andrea