Keserű Judit és Kodolányi Gyula

„A létezés-szakmában dolgozom"

A Kodolányi Gyula József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtörténésszel készített, A létezés-szakmában dolgozom című portréfilmet tekinthette meg a közönség február 20-án. Az est háznagyi teendőit Mezey Katalin költő látta el, aki laudációjában elmondta: Kodolányi a hatvanas évek Magyarországára egyszerre hozta el az angol irodalom patinás létformáját, valamint az amerikai irodalom friss, fiatalos dinamizmusát.
A Keserű Judit által rendezett A létezés-szakmában dolgozom című portréfilmben Kodolányi Gyula egyaránt beszélt életéről, családi hátteréről és kötelékeiről, Kodolányi Jánoshoz fűződő rokoni kapcsolatáról, valamint költészetéről, irodalmi munkásságáról és politikai szerepvállalásáról. E rendezői szándéknak köszönhetően a nézők számára mindenféle hiányérzet nélkül bontakozott ki Kodolányi Gyula személyisége, irodalmi- és közéleti munkássága, valamint az a korszak, amelyben életművét megalkotta.
A portréfilmben megszólalnak a pályatársak is, így többek között Farkas Ádám szobrászművész, Mezey Katalin prózaíró, valamint Illyés Mária Kodolányi Gyula felesége.
 
2019. február 20.  |  farkas ádám mezey katalin kodolányi gyula juhász judit