Bauhaus 100

Ötven kortárs képzőművész alkotásain, korabeli tárgyakon és dokumentumokon keresztül a Bauhaus szemléletének hatásait mutatja be a Bauhaus100 Program a mának – Kortárs nézőpontok című kiállítás, amely Budapesten nyílt a Ludwig Múzeumban. A Walter Gropius német építész által Weimarban létrehozott Állami Bauhaus iskola alapításának 2019-ben van a 100. évfordulója. A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ jóvoltából bútorokat és a lakáskultúra egyéb használati tárgyait is meg lehet tekinteni a 2019. augusztus 25-ig tartó kiállításban.
Pontosan száz éve annak, hogy Walter Gropius vezetésével útjára indult a 20. század legjelentősebb művészeti intézménye Weimarban. A Bauhaus mozgalom egy évtizedekre szóló szellemi programmá nőtte ki magát. A századforduló idején kibomló konstruktív törekvések központja, képzőművészeti műhely és egyben reform-iskola is volt. A „Bauhaus-eszme" a művészet és ipar, a művészet és technika közötti szakadék áthidalására törekedett. A művészet eszméjét szerette volna fenntartani korszerű eszközökkel. Az iskola mozgatórugóját képező Bauhaus program számos későbbi művészeti irányzatot és szemléletet inspirált, viszont az elmúlt száz évben a korszak igényeihez igazodva folyamatosan átalakult és megújult. A Ludwig Múzeum kiállítása pontosan ennek bemutatására törekedett a Bauhaus centenárium kapcsán. A kiállítás közel ötven kortárs művész alkotásán keresztül, tematikus fókuszcsoportokra bontva (színelmélet, kockaház, tárgyformálás, fényművészet, színház) kívánja reprezentálni a Bauhaus szemléletének művészetükben megjelenő hatását.
A kiállítás másik részét képezi mindezek mellett a Magyar Művészeti Akadémiához tartozó Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ gyűjteményében található Bauhaus-dokumentumok (levelek, könyvek, fotók) és relikviák felsorakoztatása. A tárlaton bemutatják a világhírűvé vált magyar formatervező és építész, Breuer Marcell által feltalált csőbútort is. Breuer elsőként használt acélcsövet bútoraihoz, amivel kezdetben nem aratott kereskedelmi sikert, viszont a későbbiekben az avantgárd divattá teremtette az anyagot, és ezáltal a modernizmus szimbólumává vált. Ezeket az eredeti design bútorokat ma már nem egyszerű fellelni, jelen kiállítás gyűjtői darabokat mutat be, amelyek felidézhetővé teszi számunkra a Bauhaus eszméjét.

Kiállítás a kiállításban: Bauhaus-dokumentumok, relikviák
A Bauhaus tárgyai, újításai és eszméi máig velünk élnek, feltűnnek épített környezetünkben és lakáskultúránkban. Az iskolát tíz évig, 1919 és 1928 között vezető Walter Gropius által 1923-ban meghirdetett „művészet és technológia – egy új egység" jelszavát követően az új anyagok, a letisztult formák, a funkcionális esztétika és a sorozatgyártás szempontjai kerültek főszerepbe.
Gropius programjába két, később világhírűvé vált magyar alkotó, Breuer Marcell és Moholy-Nagy László oktatói munkája tökéletesen beleillett, és bár a Breuer által feltalált csőbútor nem lett rögtön tömegtermék, mára mindennapjaink részévé vált. Ugyanakkor a Bauhausból származó eredeti darabokat nem egyszerű fellelni. Jelen kiállítás ezért a Wunderkammerek mintájára sajátos válogatásként ható gyűjtői darabokat mutat be. A tárlat gerincét a Magyar Építészeti Múzeum gyűjteményében található igazi Bauhaus relikviák adják, amelyek közül több most kerül először a nyilvánosság elé. A dokumentumokat és tárgyakat összeköti és tágabb összefüggésbe helyezi az egyes alkotók a Bauhauson időben és térben is túlmutató kapcsolati hálója. A válogatásban olyan ikonikussá vált tárgyak is szerepelnek, amelyeket már évek óta replikaként gyártanak és designboltokban árusítanak, de még másolatként is fel tudják idézni a Bauhaus eszméjét.
Kurátorok: Ritoók Pál és Sebestyén Ágnes Anna
Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ

A kiállítás megnyitóján a Magyar Művészeti Akadémiát dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár képviselte.
2019. április 11.  |  kiállítás ludwig múzeum bauhaus 100 mém mdk