Mezey Katalin 75

Június 13-án a Makovecz Szalonban a 75 éves Mezey Katalint köszöntötték barátai, pályatársai. A költőnőről, aki a 2016-ban elhunyt költő, Oláh János özvegye, a Széphalom Könyvműhely alapító vezetője és az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője, az egyik legjobb barátja Kodolányi Gyula beszélt, és idézte föl közös emlékeiket.
A költőtárs elmondta, hogy a Kádár-rendszerben a kívülállás erkölcsét élték, és ez a kultúrpolitikusok is jól tudták. Kodolányi Gyula beszélt arról is, hogy „visszavetettek voltunk szinte egész életükben". Az ünnepeltet úgy jellemezte, hogy ma is ugyanolyan a személyisége, mint annak idején, amikor megismerkedtek, hogy kitételesen közösségépítő ember, és hogy a költészet szent szelleme tartja fiatalon. Mezey Katalin verseiből Oberfrank Pál olvasott fel válogatást ihletett előadásban.
A jelenlévők megtekinthették a Mezey Katalinról szóló, Fohász utoljára című portréfilmet is, amely a költőnő teljes életét, vagyis a gyermekkortól napjainkig terjedő időszakot mutatja be, és amely B. Révész László rendezésében készült 2015-ben az MMA megbízásából.
2018. június 13.  |  mezey katalin kodolányi gyula oberfrank pál juhász judit