Pesti Vigadó
1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Akadémiai székfoglalók a Vigadóban, 2018. május 25.

Az MMA székházában, a Pesti Vigadóban folytatódtak akadémikusaink székfoglaló előadásai. Május 25-én két székfoglalóra is sor került: 10.00 órától Kulinyi István képzőművész, designer, az MMA levelező tagjának előadását hallgathatták meg az érdeklődők A Holdraszállástól Kodály Zoltánig, avagy technikai kihívások a kor falán címmel. Kulinyi István laudátora és a program levezető elnöke Sára Ernő tervezőgrafikus, az elnökség képviselője Szenes István belsőépítész, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának vezetője volt. ► Meghívó
13.00 órától Makkai Ádám költő, műfordító, az MMA levelező tagja tartott székfoglalót, melynek címe: A költészet világa, mint tudatállapotok parafrázisai. Makkai Ádám laudátora dr. prof. Büky László egyetemi tanár, a program levezető elnöke és az elnökség képviselője Mezey Katalin költő, műfordító, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője volt. ► Meghívó
Kulinyi István (Innsbruck, 1945. augusztus 22.)

Az Év plakátja; Moszkvai olimpiai plakátverseny II. díja; Különdíj, Grafikai Biennálé, Frechen (Német Szövetségi Köztársaság); Munkácsy Mihály-díj. 

Első mestere Fischer Ernő volt. 1969 és 1973 között a Magyar Iparművészeti Főiskola hallgatója, mesterei: Baska József, Ernyei Sándor, Finta József és Fischer Ernő. Alkalmazott grafikával, designnal, képzőművészettel egyaránt foglalkozik. 1983 óta tervez játékokat, megszervezte az ARTPLAY alkotóközösséget. Képgrafikusként kritikai hang, olykor komor világ jellemzi. Alkalmazott grafikusként a 70-es és 80-as években elsősorban kulturális plakátok tervezőjeként hívta föl magára a figyelmet. Izgalmas kísérletezési lehetőséget, új anyagok, technikák kipróbálását jelentett számára a kiállítási látványtervek, installációs grafikák készítése (TVK, Hungexpo). Foglalkozott komplex arculattervezéssel (K & H Bank), készített egyedi montázsokat, illusztrációs sorozatokat szállodai szobákba (Kempinski Szálloda). Évekig kísérletezett a vizuális gondolkodást, a kreativitást fejlesztő képzőművészeti játékok, tárgyak létrehozásával. Az utóbbi időszakban elsősorban művészeti naptárak tervezésével foglalkozik. Szerepet vállalt a képzőművészeti szakmai élet szervezésében is. Kezdeményezte a Bartók grafikai mappa kiadását és kiállítását (1981), 1982-ben pedig a békéscsabai alkalmazott grafikai biennálét szervezte, rendezte. 1985-ben a százéves magyar plakát tiszteletére könyvet szerkesztett és tervezett a 80-as évek legjobb hazai plakátjaiból A magyai magyar plakát címmel. A szakma megújulásáért Design '92 és Design '94 címmel szerkesztett könyveket, majd a hiánypótló grafikai lap, a Reklám és Grafika szervezését, tervezését vállalta 1996-ban. 1996-ban indította meg a Lépés a Jövőbe című pályázatot.

Makkai Ádám (Budapest, 1935. december 16.)

Magyar Szent István-rend, Kossuth-nagydíj, Kossuth-díj
 
Felsőfokú tanulmányait az ELTE magyar-francia szakán folytatta, majd az 1956-os forradalom leverése után az Amerikai Egyesült Államokba emigrált. A Harvard Egyetemen B.A., a Yale Egyetemen M.A., majd 1965-ben nyelvészdoktorátusi fokozatot (PhD) szerzett. Disszertációja Az angol nyelv idiómaszerkezete, könyv formájában is megjelent 1972-ben a hágai Mouton Kiadónál. Kutatási területe mindvégig a nyelvek idiómaszerkezete. Metafizikába hajló, ironikus verseket írt és magyar költők verseit népszerűsítette angol nyelven. Folyóiratokat, antológiákat szerkesztett és egyetemeken tanított nyelvészetet. 1958-1960 közt a honolului Iolani College-ban, majd a hawaii egyetemen, 1962-től a Yale, a Kuala Lumpur-i , 1965-től a Los Angeles-i egyetemeken tanított, 1967-től az illinois-i egyetem nyelvészeti tanszékén tanár, 1969-től rendkívüli professzor. 1988-tól a hongkongi baptista főiskolán oktatta az angol nyelvészetet. Megalapította a Forum Linguisticum című szakfolyóiratot, kultúrtörténeti jelentőségű munkája a magyar költői antológia szerkesztése, amelyet mind angol (In Quest of the Miracle Stag), mind magyar nyelven (A csodaszarvas nyomában) közreadott. 1973-tól munkatársa lett az Ötágú síp című magyar irodalmi folyóiratnak is. 1969-ben tagjai közé választotta az Amerikai Nyelvészek Társasága. 1974-ben megalapította a Linguistic Association of Canada and the United States nyelvészeti egyesületet, amelynek ügyvezető és kiadóbizottsági elnöke lett. 2002-ben Budapesten mutatták be A legszebb ezer vers költészetünk nyolc évszázadából című ezeroldalas versantológiáját, e kötetet tankönyvnek is ajánlották.

A további székfoglaló előadások időpontjai

2018. 05. 29.
13.00: Hámory Judit (Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat)
15.00: Berlász Melinda (Művészetelméleti Tagozat)

2018. 09. 13.
11.00: Rost Andrea (Színházművészeti Tagozat)