Minden csak jelenés

Szakmai filmvetítéssel emlékezett Nemeskürty István irodalom- és filmtörténészre, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjára az MMA és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara. Nemeskürty tanár úr az MMA egyesülethez 1993-ban csatlakozott, a köztestületi megalakulás után, 2011-től pedig tiszteletbeli tagja volt az akadémiának. Emellett 1993-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem a művelődéstörténet professzorának hívta meg. Az MMA megbízásából készült Minden csak jelenés című film vetítésén köszöntőt mondott dr. Iván Kristóf, a PPKE ITK dékánja, dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára pedig bevezető gondolatait mondta el a XX. századi magyar kultúrtörténet egyik leggazdagabb és legszínesebb életművéről.
Nemeskürty István a XX. századi magyar kultúrtörténet egyik leggazdagabb és legszínesebb életművét hagyta az utókorra. A filmes, de a tudományos világban is "Tanár Úrként" ismert polihisztor tabudöntő történelmi könyveivel, irodalom- és filmtörténeti műveivel, de a stúdióvezetőként nevéhez fűződő másfél száz filmmel egyaránt sokat tett a magyar kultúra itthoni – és külföldi – népszerűsítéséért, identitástudatunk fejlesztéséért.
A most április 10-én előzetesen vetített portrét hamarosan a köztelevízió is bemutatja a Magyar Művészeti Akadémia portréfilmsorozatában.
 
Minden csak jelenés – In memoriam Nemeskürty István (részlet)

Rendező: Péterffy András, operatőr: Nagy Ernő (MMA, 2017, 53')
2018. április 11.  |  filmvetítés nemeskürty istván kucsera tamás gergely