Kovács László és Zsigmond Vilmos

A Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőrdíj alapítói díjátadója

Kovács László és Zsigmond Vilmos özvegyeinek jelenlétében a Pesti Vigadóban osztották ki a Kovács László–Zsigmond Vilmos Magyar Operatőri Díjakat: Kende János, Koltai Lajos, Pados Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor részesültek életműdíjban. Első ízben adták át a Kovács László–Zsigmond Vilmos operatőr díjat a Diákfilm kategóriában is. A 36 benevezett alkotó közül Balázs István Balázs részesült a nagyértékű felajánlással járó elismerésben. Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László–Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra.
A 2018-as kiemelkedően fontos év az operatőrök számára, mert 1938-ban, 80 évvel ezelőtt Somkuti István alapította meg az operatőrök első hivatalos szervezetét, a Magyar Filmoperatőrök Társaságát. A szakma számára így különös jelentőségű, hogy ebben az évben oszthatták ki először a Kovács László–Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjat Diák kategóriában.
Koltai Lajos operatőr, a nemzet művésze köszöntőjében „Lacira és Vilire" emlékezett, és többek között azt mondta: „Erre van a legnagyobb szükség. Hogy néha valaki azt mondja, hogy te most jó voltál, valamit csináltál, amiért díjat kell adni, és még azt is megkérdezzük néha tőle, és hogy vagy és hogy fogsz a továbbiakban dolgozni, és mit akarsz csinálni, milyen terveid vannak. Ezek nagyon nagy pillanatok."
A magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a 2004-ben, Novák Emil alapította Aranyszem operatőr verseny helyét veszi át és annak hagyományait kívánja folytatni. Zsigmond Vilmos, az MMA néhai tagja nagyon fontosnak tartotta és 2005 óta támogatta a diák kategória győztesét az Aranyszem operatőr versenyeken, ezért első alkalommal – rendhagyó módon – csak Diákfilm verseny kategóriában adtak át díjat.
A 2018. január 30-án este az MMA székházában, a Pesti Vigadóban tartott első díjátadón jelen volt Kovács László és Zsigmond Vilmos özvegye is, a tengerentúlról érkezett Kovács László családtagjaiból Audrey Vaught Kovács és Julianna Maria Kovács, valamint Zsigmond Vilmos hozzátartozói, Susan Jane Roether Zsigmond és Marie Monday. A Diákfilm kategória versenyén 2017-ben készült vagy bemutatott filmek vehettek részt. A díj odaítéléséről a Lajos Tamás operatőr-producerből, Nagy András operatőrből, Káel Csaba rendezőből – aki a Bank Bán című filmben együtt dolgozott Zsigmond Vilmossal – és Novák Emil operatőrből, a Magyar Filmakadémia elnökéből álló zsűri döntött. A nyertes fiatal operatőr, Balázs István Balázs 50.000 USD értékű Sparks Kft – Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását, valamint az NMHH által felajánlott bruttó 500 ezer forint pénzjutalmat is kapott a díjhoz.
Kende János, Koltai Lajos, Pados Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor életművűkért vehették át az első alkalommal a díjat. Ők Kovács Lászlóhoz és Zsigmond Vilmoshoz hasonlóan nemzetközi produkciókban is kiemelkedő operatőri munkájukkal felhívták a világ figyelmét a magyar operatori iskolára. A díjakat Susan Zsigmond, Audrey Kovács és Romwalter Béla Richy, a díj egyik alapítója, a Sparks Kft. tulajdonosa adta át, az operatőröket Szabó István filmendező, a nemzet művésze laudálta. Pados Gyula – aki videoüzenetben köszöntötte a gála vendégeit – képviseletében Tóth Zsolt vette át az elismerést.
A szervezők reményei szerint a jövőben a „Camerimage" nemzetközi operatőr rendezvénnyel egyenértékű lesz a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny, melynek támogatói a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sparks Kft.

Kovács László 1933-ban született a dunántúli Cecén. 1952–1956 között végezte el a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakát. 1956-ban több operatőr társával együtt filmkamerával rögzítették a forradalom eseményeit. Az év végén Zsigmond Vilmossal együtt emigrálni kényszerültek, és a filmanyagot magukkal vitték külföldre. Kovács László – 2007-ben bekövetkezett haláláig – az Egyesült Államokban élt és dolgozott operatőrként, olyan neves rendezők mellett, mint Bogdanovich, Kramer, Altman, Lester, Malle. Emlékezetes filmek alkotótársa volt, többek között a Halálfejesek (1967), Az öt könnyű darab (1970), Az utolsó mozielőadás (1971), a Papírhold (1973), a New York, New York (1977) jelzik életművének fontos állomásait. Legemlékezetesebb filmje a Szelíd motorosok (1969), amelyet az amerikai művészfilm egyik megújítójaként tartanak számon. Kovács László munkáját többször ismerték el a filmszakma jelentős díjaival. Többek között megkapta az Amerikai Filmakadémia Életműdíja mellett a Camerimage fesztivál, a Magyar Operatőrök Társasága, valamint a Santa Fé-i filmfesztivál életműdíját is. 2018-ban az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata az MMA elnökségével egyetértésben kezdeményezte László Kovács operatőr részére "postumus honoris causa" (az MMA posztumusz tiszteletbeli tagja) cím adományozását. A gálaesten az erről szóló meghívólevelet – dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár, valamint Buglya Sándor, az MMA Fotó- és Filmművészeti Tagozatának jelenlétében – Vashegyi György, az MMA elnöke adta át Audrey Vaught Kovácsnak, Kovács László özvegyének és Julianna Maria Kovácsnak, Kovács László lányának.