Makovecz Imre dolgozószobája

Makovecz Központ és Archívum

Makovecz Imre 1935. november 20-án született, a róla elnevezett budapesti központot és archívumot születésének évfordulóján nyitotta meg Orbán Viktor miniszterelnök a főváros XII. kerületében. A Városkúti úton álló családi házat Makovecz Imre a maga és felesége számára tervezte, 2011-ben, nem sokkal az építész halála előtt készült el – így oda már nem költözhetett be. Az épület mostantól egy többfunkciós szellemi műhely lesz, ahol Makovecz Imre hagyatékának nagy része is helyet kap. A Makovecz Központ és Archívum működtetését 2017. november 1-jétől a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet látja el.
A Makovecz Központ és Archívum épületében Makovecz Imre használati tárgyai, lakóhelyének legprominensebb berendezési tárgyai is elhelyezésre kerültek. A Makovecz Imre Alapítvány közreműködésével készülhetett el Makovecz Imre egykori dolgozószobájának rekonstrukciója – berendezve azt több eredeti, személyes tárggyal –, amelyet a központ látogatói is megtekinthetnek. Itt az építőművész íróasztala, könyvei, fogasra akasztott kabátja abban az állapotban tekinthető meg, ahogy a Kecske utcai irodájában utoljára hagyta, a rekonstrukciót a közvetlenül halála után készült teljes körű fotódokumentáció alapján készítették el. Az emlékház előterében olyan találkozóhely kialakítása valósulhatott meg, ahol Makovecz Imre tisztelői, valamint a munkássága iránt érdeklődő közönség különböző művészeti programok által mélyebb bepillantást nyerhet Makovecz Imre alkotóművészetébe. A központ földszinti tereinek egyike könyvtárnak ad otthont.

A Magyar Művészeti Akadémia kiemelt feladataként kezeli a Makovecz Imre hagyatékáról való gondoskodást, életművének a jövő nemzedékkel való megismertetését, a Makovecz-hagyatékot képező ingó vagyontárgyak, különösen a szellemi hagyaték részét képező vagyoni elemek értő bemutatását.
Makovecz Imre több mint fél évszázados munkássága alatt több száz épületet épített, több ezer tervet készített. Élete utolsó napjáig, a rá jellemző rendkívüli odaadással dolgozott. Munkássága ugyan lezárult 2011. szeptember 27-i halálával, de életművében sok, kifejtésre váró és jövőbe mutató gondolatot hagyott nemcsak tanítványaira és szakmájára, de az egész nemzetre is.
A Makovecz Központ és Archívum célja az emlékállításon túl egyrészt az építészeti munkásság (tervrajzok, vázlatok, írások stb.) kutathatóvá tétele, másrészt ennek a szellemi hagyatéknak a továbbvitele. A házat 2018 januárjában nyitják meg a nagyközönség előtt.

Az átadáson Vashegyi György, az MMA elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Baráti Kristóf hegedűművész J. S. Bach C-dúr "Largo"-ját adta elő. Makovecz Pál, a Makovecz Alapítvány kuratóriumának elnöke visszaemlékezésében felidézte: édesapja úgy tekintett a Földön megélt 76 esztendejére, mint amit "vendégségben" tölt az ember. Reményét fejezte ki, hogy a ház olyan helyként üzemel majd, ahol Makovecz Imre szellemisége mindig jelen van. Fekete György, az MMA tiszteletbeli elnöke megköszönte, hogy a Kormány támogatja a Makovecz-hagyaték gondozását és megvalósítását, „Makoveczre nagy szüksége van a világnak és az országnak" – fejezte ki.
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megnyitójában arról beszélt: a magyar szellem megőrzését ma már büszkén vállalhatjuk – van köztestületként működő Magyar Művészeti Akadémia és van Magyar Értéktár is. Szólt arról is, hogy Makovecz Imre a kommunizmus idején és a rendszerváltás utáni zavarosabb időkben is hitt „egy második Magyarország" megőrzésében és igent mondott a nemzetre, a hazára és a népi kultúrára. Mint kifejtette: Makovecz a magyar szellem átmentéséért dolgozott, az ég és a föld összekapcsolásával… Orbán Viktor Gaudít idézte, aki azt mondta: a Sagrada Família maga a katalán nemzet, ha nem építitek, elpusztul. Makovecz Imre életműve is annak a szellemiségnek a foglalata, amit ő a magyar nemzeti kultúra legmélyebb rétegeiből hozott fel és legtisztább formában állított elénk. Egyetlen dolgunk van: építsük! A most átadandó központ sem múzeum, és sokkal több mint egy archívum.
Orbán Viktortól Makovecz Imre özvegye, Szabó Marianne vette át jelképesen az építőművész dolgozószobájának kulcsát.

Makovecz Központ és Archívum
Makovecz Imre emlékháza a Budapest XII. kerület, Városkúti út 2.-ben minden hétfőn, szerdán és pénteken 14-től 17 óráig látogatható.
2017. november 20.  |  makovecz imre mma-mmki makovecz központ és archívum