Morvai Noémi és Kodolányi Gyula

Arany János előtt is tisztelgett az MMA tavaszi irodalmi gálája

A Pesti Vigadóban az Arany-évforduló megünneplése és a születésnapjukat ünneplő költők köszöntése mellett a gálán láthatta először a nagyközönség a Támadó tűz voltunk" című 1956-os irodalmi antológia angol nyelvű kötetét. A DOWN FELL THE STATUE OF GOLIATH – Hungarian Poets and Writers on the Revolution of 1956 címmel megjelent 56-os irodalmi antológia jelentősége, hogy kortárs magyar írók műveit tartalmazza 1956-ról angol nyelven.
Az eseményen az MMA rendes tagjai, Ágh István, Bogdán László, Czakó Gábor, Füzesi Magda, Gál Sándor, Jókai Anna, Király László, Kiss Anna, Kodolányi Gyula, Mezey Katalin, Tamás Menyhért, Tornai József, Tóth Erzsébet és Vári Fábián László, valamint Nagy Gáspár, az MMA posztumusz tiszteleti tagjának – 2017-ben többen kerek születési évfordulósok műveiből készült vers- és próza-összeállításokat hallhatott a közönség.
  2017 Arany János-emlékév. Az est második részében kortárs írók és költők műveivel, valamint Arany János költeményiből készült versszínpadi összeállítással emlékeztek a 200 éve született költőfejedelemre Kubik Anna, Oberfrank Pál, Ráckevei Anna, Rátóti Zoltán és Újhelyi Kinga színművészek
előadásában, a műsorvezető Bódi Mátyás és Morvai Noémi volt.
  Prőhle Gergellyel, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójával az Arany János-emlékévről és a PIM Arany-kiállításáról, valamint Kodolányi Gyulával a Down Fell the Statue of Goliath Hungarian Poets and Writers on the Revolution of 1956 címmel megjelent angol nyelvű antológia megjelenéséről rendeztek irodalmi beszélgetést. Az irodalmi antológia jelentősége, hogy kortárs magyar írók műveit tartalmazza 1956-ról angol nyelven. A kötet a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére készült el, a magyar változat 2016 őszén jelent meg az MMA kiadásában Támadó tűz voltunk" – Magyar írók és költők az 1956-os forradalomról címmel.

Az MMA Irodalmi Tagozatának tagjai között nem egy író-költő vett részt az 1956-os forradalomban, megsebesült vagy a megtorlások során börtönbüntetést szenvedett el. Említhetjük a Kossuth téri sortűzben súlyos sebesülést szerzett Ágh István, a megtorlások idején verséért börtönbüntetést elszenvedett Buda Ferenc, Kossuth-díjas író, költő akadémikusok példáját. Tóth Bálintot koholt vádak alapján hatévi börtönbüntetésre ítélték az ötvenes években, vagy a néhai MMA tagok közül Kiss Dénes forradalmi verse felolvasásáért került börtönbe.
Azoknak az íróknak, költőknek az életműve is jelentős darabjai őrzik 1956 és az azt követő kegyetlen esztendők történetét, akik gyerekfővel élték át a forradalom napjait. Oláh János Közel című regénye például a soroksári utat végigsöprő ágyútüzek és a házról házra járó szovjet katonák kegyetlen bosszújának eseménysoraival zárul. De elbeszéléseket és verseket is talál majd az olvasó Albert Gábor, Dobai Péter, Ferdinandy György, Jókai Anna, Kovács István, Kiss Anna, Kiss Benedek, Mezey Katalin, Oravecz Imre, Serfőző Simon, Tamás Menyhért, Temesi Ferenc, Vathy Zsuzsa és más kiemelkedő kortárs írónk, költőnk tollából is. Ez a reprezentatív, szépirodalmi antológia az irodalom eszközeivel mutatja be a 20. századi magyar történelemnek ezt a kiemelkedő eseményét, és a magyar társadalom egészére nézve máig ható következményeit. Az angol nyelvű változat nemcsak a külföldi magyar kulturális intézetek, nagykövetségek számára reprezentatív kötet, hanem minden hazánk történelme iránt érdeklődő külföldi művész számára értékes művészeti összefoglaló.
  A gálán a Misztrál együttes zenélt, a programot Wiegmann Alfréd szerkesztette, míg a rendező Rátóti Zoltán, az MMA rendes tagja volt.