Képgaléria a 2016. április 25-i vizsgahangversenyről:
Devich János | fotó: Lugosi Lugo László

Devich János növendékeinek hangversenye

A Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának szervezésében Devich Jánosnak, az MMA rendes tagjának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Műhely oktatójának tanítványai idén áprilisban dupla koncertet adnak a Pesti Vigadó Makovecz termében. A koncertekről Devich János gordonkaművészt kérdeztük.
Devich János tanítványai elsőként április 4-én léptek fel a Pesti Vigadóban; ez alkalommal Mozart, Beethoven és Weiner Leó válogatott vonósnégyeseit hallgathatta meg a közönség. Az április 25-i alkalmon Debussy, Brahms és Dvořak javarészt zongorára írt darabjai lesznek repertoáron.
„A Pesti Vigadó-beli koncertek vizsgakoncertek, amelyek évzáró koncerteknek számítanak. A Zeneakadémián ugyanis az a rend, hogy minden csoportnak vizsgáznia kell a kamarazenében is, amely egyébként csoportos oktatásban történik. A hallgatóknak adva van a lehetőség, hogy a vizsgát megelőzően egy, akár külső helyszínen megrendezendő koncerten előadhassák a műsorszámukat. Így a vizsga teljesítésének feltétele, hogy a koncerten jelen legyenek a vizsgázók tanárai közül hárman, valamint hogy jegyzőkönyv is készüljön a koncertről. Ha minden feltétel teljesült, akkor a koncertet a Zeneakadémia beszámítja év végi vizsgának" – mesélt a koncertek körülményeiről Devich János gordonkaművész.
„Fontos tudni, hogy a kamarazene oktatásnak tulajdonképpen két ága van. Az egyik kimondottan a vonósnégyes, a másikba pedig beletartozik minden más, úgymint a zongora, a hegedű és a cselló. Szándékosan úgy válogattam össze a két műsort, hogy az április 4-i hangversenyen csak vonósnégyesek, míg a másik, április 25-i koncerten kizárólag zongorára írt művek szerepeljenek. Azt kell hogy mondjam, hogy a vonósnégyes minden általam ismert műfaj közül a legklasszikusabb és a legnemesebb műfaj, hiszen a legérettebb zeneszerzői gondolkodás kell ahhoz, hogy erre a nemes együttesre valaki zenét írjon" – mondta kérdésünkre Devich János gordonkaművész.
A vizsgakoncertekre a belépés ingyenes, a helyfoglalás kötelező.

A koncertek időpontjai:
2016. április  4.  (hétfő) 19.30
2016. április  25.  (hétfő) 19.30

Helyszín: Pesti Vigadó, Makovecz terem (IV. szint)

A részletes műsor és a vizsgázók névsora itt található.
2016. április 19.  |  devich jános vizsgakoncert