Esemény - bal kép
Pesti Vigadó
1051 Budapest, Vigadó tér 2.

Bogányi Gergely

Bogányi Gergely: Az imádkozó sáska – gondolatok a zongorák világáról

Akadémiai székfoglaló előadás  2015. február 20.
Bogányi Gergely rövid zongoratörténeti áttekintéssel kezdte Az imádkozó sáska – gondolatok a zongorák világáról című akadémiai székfoglaló előadását. „Az 1890-es évekre kialakult a tradicionális zongorák alapkonstrukciója, amelyen a mai napig nem történt lényegi fejlesztés" – fogalmazott. Kitért Beregszászi Lajos munkásságára, aki az 1840-as években ért el kiemelkedő eredményeket a zongorafejlesztésben. A legnagyobb kitüntetést valószínűleg az jelentette neki, hogy Liszt Ferenc is rendelt tőle zongorát. Mindezek ellenére Beregszászi életműve nem mondható sikeresnek – ahogyan Bogányi Gergely fogalmazott: inkább egy félbemaradt pályafutásnak nevezhetnénk. A zongorán kifejlesztett újításait, találmányait ugyanis – mivel képtelen volt konkurálni a külföldi erőfölénnyel – eladta a Bösendorfer cégnek, bízva abban, hogy legalább ilyen módon megmarad az utókornak.
A zongoraművész beszélt az 1980-as években felbukkanó Paulo Fazioli zongorakészítőről is, aki hozzá hasonlóan saját, önálló zongorát fejlesztett ki – azzal a különbséggel, hogy az olasz szakember alapvetően nem változtatott a hangszer konstrukcióján. Előadása második felében saját fejlesztésű zongorájáról beszélt Bogányi Gergely. Mint elmondta, már gyermekkorában különös kapcsolat fűzte a zenéhez. „Legkedveltebb hobbim az volt sokáig, hogy mindenféle dallamot, zenét egyfajta ideális, a valóságosnál sokkal gyönyörűbb hangon játszottam le magamban. Ez rendkívül szórakoztató volt, mert először is semmilyen energiába nem került, mert azzal azért vigyáztam, hogy a gyakorlás, meg ilyesmi ne menjen túlzásba. És a hangzás pedig egy ingyen gyönyör élményt adott a lelkemnek" – mondta a zongoraművész. Előadásában kitért arra is, hogy milyen igények hívták életre a találmányát. „Bármennyire is szerettem a technikai bravúrokat és mindenfajta csillogást, mindig jobban szerettem volna játszani, ahogy a zongora maga szólni tudott" – utalt az akadémikus az innovációt megelőző tapasztalataira. Elmondta továbbá, hogy a zongora megszületését a megfelelő hangigény is inspirálta. „Volt olyan is, amikor kifejezetten zongorából kaptam inspirációt […] Például egyik-másik Fazioli zongora, amelynek az ember az erejét, a tisztaságát érzi, és egy olyan élmény, ami sokkal közelebb van ahhoz, mint amit az ember belülről érez, vagy hall."
Saját fejlesztésű zongorája kapcsán beszélt arról is, hogy társaival nem design zongorát akartak létrehozni, hanem – ahogy fogalmazott – „a zongora lelkét óhajtotta megújítani", és ehhez alakult ki a formája. „A vallásos jelző az imádkozó sáskánál a lábára, a láb tartására utal, amely ugye emlékeztet az imádkozó emberek összekulcsolt kezeire. Ugyanúgy, ahogy a mi zongoránknál van" – zárta előadását a Kossuth-díjas zongoraművész.

Bogányi Gergely (Vác, 1974. január 4.) zongoraművész Az MMA rendes tagja (2013) Zeneművészeti Tagozat Díjak: Liszt-díj (2000), Fehér Rózsa Lovagrend Érdemkeresztje (2002 - a finn köztársasági elnök kitüntetése), Kossuth-díj (2004), Prima-díj (2011)
Bogányi Gergely zenésznek született, zenész családba. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Baranyay László, az Egyesült Államok-beli Indiana Egyetemen Sebők György, a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio professzorok irányították munkáját. Mestereként tekint szintén Rados Ferencre. Mára a világ hangversenytermeinek egyik legkedveltebb művésze. Sikerrel koncertezett a Carnegie Hall-ban is. Repertoárján több, mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. Diszkográfiája eddig is rendkívül gazdagnak számít Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rahmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora termésével. A most megjelenő, 13 lemezből álló kiadvány – Chopin összes zongoraműve – az eddigi életmű csúcspontját jelenti. 2010. november 27–28-án, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben világszinten is egyedülálló zenei vállalkozást hajtott végre Bogányi Gergely. A Chopin-évforduló egyik legkülönlegesebb zenei programját nagy érdeklődéssel és óriási sikerrel fogadta a közönség. A zongoraművész két nap leforgása alatt tíz koncertet adott, melyek során eljátszotta a születésének 200. évfordulóját ünneplő Fryderyk Chopin összes, szólózongorára írt művét. 2015-ben nagy sikerrel mutatta az általa kifejlesztett kivételes hangzású és formájú zongorát a Zeneakadémián.

Dubrovay László, Dr. Batta András és Bogányi Gergely
2016. március 30.  |  bogányi gergely