Újra MMA-portréfilmek a köztévén

Folytatódik a Magyar Művészeti Akadémia portréfilm-sorozatának sugárzása az MTVA Duna World csatornáján. 2016. február 26-tól újabb nyolc héten át minden pénteken egy-egy az MMA megbízásából a Művészeti Akadémia tagjairól, illetve elhunyt művészekről készült 52 perces portréfilmet láthatnak a nézők.
A filmek betekintést engednek a jelentős művészek életútjába, művészetfelfogásába és alkotói módszereibe. A harmadik évad első adásának időpontja: 2016. február 26. (péntek) 18:00. A további részeket hetente ugyanebben az időpontban tűzi műsorára a Duna World.
   A filmek vetítési sorrendje:
1. Samu Géza (in memoriam) – szobrászművész
2. Mészáros Éva – textilművész
3. Sipos Mihály – zeneművész
4. Schrammel Imre – keramikusművész
5. Ágh István – költő, író
6. Tordai Hajnal – jelmeztervező
7. Török Ferenc – építész
8. Haris László – fotóművész

A filmek rövid ismertetője:
  1. Samu Géza
A mítoszteremtő. Samu Géza (1947–1990)
rendező: Medgyesi Gabriella
operatőr: Sibalin György, Fuchs Máté
MMA, 2015
 
A fájdalmasan korán elhunyt szobrászművész elementáris erővel fogalmazta újra, s ezáltal meg is örökítette a paraszti kultúra ma már alig fellelhető tárgyait, használati eszközeit. Samu Géza az MMA által megrendezett életmű-kiállítása 2015. december 4. – 2016. február 11. között volt látható a Vigadó Galériában.


 
  1. Mészáros Éva
A magam módján. Portréfilm. Mészáros Éva ruhatervező iparművész
rendező, operatőr: Sólyom András
MMA, 2015
 
Mészáros Éva, aki 1957-től 1989-ig a Magyar Divatintézet tervezője volt, három évtized divattörténetét eleveníti fel a filmben.


 
  1. Sipos Mihály
Saját kultúra. Sipos Mihály népzenész portréja.
rendező: Tóth Péter Pál
operatőr: Tóth Péter Pál, Balog Gábor, Grei Tibor, Hidvégi Aszter
MMA, 2014
 
A Muzsikás együttes prímása 1973 óta tekinti élethivatásának a magyar népzenekincs Bartók és Kodály példáját követő gyűjtését, autentikus előadását, terjesztését és megőrzését.


 
  1. Schrammel Imre
Csak a föld a lábam alatt. Schrammel Imre keramikusművész portréja.
rendező: Tóth Péter Pál
operatőr: Tóth Péter Pál, Hidvégi Aszter, Szabó József
MMA, 2014
 
A mindig új formai megoldásokkal és anyagfelhasználással kísérletező művész elévülhetetlen érdeme a magyar szimpózium-mozgalom 1969-es megalakítása is.


 
  1. Ágh István
Kidöntött fáink suttogása. Portréfilm Ágh István költőről
rendező: Kecskeméti Kálmán
operatőr: Gulyás János
MMA, 2014
 
A kiváló költő, író, műfordító szülőfalujában, Iszkázon a gyökerek, a család és a szülőföld egész életét és művészetét meghatározó fontosságáról vall, Budapesten pedig kortársairól és a műveiről mesél.


 
  1. Tordai Hajnal
Tordai Hajnal jelmeztervező. Portré
rendező: Domokos János
operatőr: Dömötör Péter, Egeres Katalin, Domokos Mihály
MMA, 2013
 
A budapesti Operaház, Operettszínház, Nemzeti Színház, Magyar Színház és a győri Kisfaludy Színház jelmeztervezőjeként több mint 500 opera, operett és musical jelmeztervét készítette el.


 
  1. Török Ferenc
Egy tiszta folt az égen. Portré Török Ferenc építészről
rendező: Szomjas György
operatőr: Dénes Zoltán
MMA, 2013
 
Török Ferenc életművének középpontjában a hetvenes évek óta a templomépítészet, a szakrális tér létrehozása áll, amely a szakmai tudáson kívül kivételes spirituális érzékenységet is kíván.


 
  1.  Haris László
Léptékváltás. Haris László portréja
forgatókönyv, rendező: Gulyás Gyula
kamera: Pápai Gergely, Gulyás Gyula
MMA, 2013

Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A róla szóló portréfilmben vall az alkotói gyökereiről, arról, hogyan került már hétévesen a fotókészítés közelébe. Magára úgy tekint, mint a technikai paraméterekre nagy súlyt helyező alkotó. Szeretettel veszi kézbe és mutatja meg kedvenc munkaeszközeit. Felfogása szerint a fotózásban a legizgalmasabb a léptékváltás bekövetkezése: amennyiben a valóság akár egészen parányi részlete válik teljes egésszé.
Haris László portréja nemcsak a képző-, fotó- és filmművészet közötti határokat sokszor átlépő művész alkotásait mutatja be, hanem az 1970–80-as évek ellenzéki törekvéseit is felidézi.

2016. február 11.  |  portréfilmek