„Közös repülés"

Zsuráfszky Zoltán koreográfus a Körhintáról

Fábri Zoltán világhírű filmjét, a Körhinta cselekményét vitte színre a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab koreográfusával és társrendezőjével, Zsuráfszky Zoltánnal, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjével a február 20-i bemutató után beszélgettünk a produkcióról.  
– A Körhinta hallatán mindenkinek a legendás film jut eszébe, különösképpen Töröcsik Mari és Soós Imre kettőse. A tánc és a dráma nyelvén mesélik el újra a történetet?

– Néhány motívum kimaradt. A téeszesítésről már nem esik szó, ehelyett a hangsúly a szegény fiú és a jómódú lány szerelmi konfliktusára került. Sok dialógus került bele a filmből, illetve annak előzményéből Sarkadi Imre novellájából, emellett sok más is színezi a történetet, mondókák, vásári kikiáltó szövegek, babonák, nóták hangzanak el. Benne van a folklór kortárs feldolgozása, megjelenik a paraszti világ, a vurstli, a vásár, a lagzi. Láthatók táncok többek között a Rábaközből, Erdélyből, Felvidékről. Lakatos Róbert prímás, brácsaművész, a kassai Thália Színház zenei vezetője szerezte a darab zenéjét.

– Honnét jött az ötlet, hogy színpadra állítsák a Körhintát?

– A feleségemmel, Vincze Zsuzsa dramaturggal régóta tervezzük, hogy Körhintát színre visszük. Eleinte táncszínházi produkciót szerettem volna, de kiderült, hogy a cselekmény drámai szálai nélkülözhetetlenek. Vidnáynszky Attilának megtetszett az ötlet, elolvasta a forgatókönyvet és közölte: csináljuk meg! A táncosok és a színművészek gyorsabban összecsiszolódtak, mint reméltük. Könnyed volt a munkafolyamat, mintha már évek óta együtt dolgoznánk. A táncegyüttes tagjai új lendületet kaptak a Nemzeti színpadán. Ugyanakkor a táncosok dinamikája ösztönzően hatott a színművészekre.

– A szerelmeseket alakító Kiss Andrea és ifjabb Vidnyánszky Attila a bemutató kedvéért tanult meg táncolni?

– Így történt. A próbák során hihetetlen akaraterővel vettek részt „a közös repülésben". Ment a forgás, ment a csárdás kifulladásig. Rendkívül becsülöm azokat, akiknek van bátorságuk akarni és áldozatot hozni a céljaik megvalósulásáért. Pályafutásom során sokszor dolgoztam amatőr táncosokkal, nagyon szeretem azokat, akik nyersen, természetesen tudnak táncolni. Tisztelem a tánc iránti alázatukat és elszántságukat. Egy jó táncos évtizedekig csiszolódik, ezzel szemben most egy gyorstalpaló állt a fiatalok rendelkezésére. Elégedett vagyok velük és kívánom, hogy ez a darab ugyanúgy sikeres mérföldkő legyen a pályájukon, mint neves elődeiknek.
Forrás: MMA
2015. február 24.  |  vidnyánszky attila zsuráfszky zoltán