Bogányi Gergely (a felvétel a Nemzet Művésze díj átadásán készül)

Bogányi Gergely új típusú hangversenyzongorája

Egy új típusú hangversenyzongorát fejlesztett ki az elmúlt évek folyamán Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész. A várakozásaikat is felülmúló, egyedülálló formatervezésű, az eddigieknél gazdagabb hangképű, illetve hangzású zongorát januárban mutatják be a nagyközönségnek.
„Amióta csak koncertezem, azaz több mint húsz éve a zongora megújításán, tökéletesítésén töröm a fejem, ez egyfajta inspiráció, belső kényszer számomra – mondta el Bogányi Gergely. - Úgy érzem, Liszt Ferenc vagy Beethoven sokkal gazdagabb hangzást képzeltek el, mint amelyre az akkori vagy akár a mai zongorák képesek. Ezért körülbelül tíz évvel ezelőtt, saját költségemen, a saját hangszereimen elkezdtem a mai zongora megújításával kísérletezni."
A fejlesztést magyar szakemberek végezték, és a hazai és nemzetközi piacra szánt prémium kategóriás hangversenyzongorák gyártását is Magyarországon végeznék 2015-től. Egy-egy hangszer több tízmillió forintba kerülne.
A prototípusnak a Zeneakadémián már volt egy zártkörű bemutatója, a széles nyilvánosság januárban ismerheti meg a „csodazongorát", a hangszer technikai újdonságainak és gyártásának minden részletével együtt – tette hozzá.
Forrás: MTI
 
2014. november 19.