2014. november 12.
Bp. III., Kecske u. 25.

„Lujos" – Portréfilm Kő Pál szobrászművészről
Rendezte: Gulyás János
Háznagy: Szemadám György
Gulyás János, Kő Pál és Szemadám György

Lujos mester filmvásznon

Kő Pál szobrászművészről készült portréfilmet nézhettek meg a Kecske utcai vitafórum résztvevői. Az est háznagya Szemadám György volt.
Gulyás János dokumentumfilm-rendező ezúttal is remek mozit készített, amely emberi közelségbe hozta a kortárs magyar szobrászművészet egyik kimagasló egyéniségét, Kő Pált, akit barátai és tisztelői egyszerűen csak Lujos mesterként emlegetnek. A Kossuth-díjas és most már a Nemzet Művésze címmel kitüntetett művész közvetlen személyiségét finom humorba ágyazva mutatja be Gulyás János, annak érdekében, hogy érzékeltetni tudja azt a nyíltságot és derűt, ami Kő Pál egyik jellemzője.
  A dokumentumfilm vetítése közben megelevenednek a kőbe és fába faragott szobrok, az alkotások, de mindez csak eszköz arra, hogy ki tudjon rajzolódni egy nem mindennapi életút. „Nekem sokat jelentenek a fényképek" – mondja Kő Pál a filmben, és kézbe veszi a régi családi fényképeket. A néző láthatja az édesanyját, édesapját, bepillantást nyerhet egy vidéki család mindennapjaiba.
  A filmből megtudjuk, hogy Lujos mester édesapját az 1956-os forradalom bukását követő terror 13 évnyi börtönbüntetésre kárhoztatta. „Nagyon nehéz feldolgozni az akkori éveket" – mondja a filmben Kő Pál, aki ma is őrzi édesapja portréját. A szobrot azt követően formázta meg, hogy szeretett édesapját kiengedték a börtönből. A film egyik megkapó jelenete, amikor Lujos mester odamegy a szoborhoz és megsimogatja az arcát.
  A dokumentumfilm másik erőssége, hogy azt a környezetet is bemutatja, ahol Lujos mester él. A nézők például láthatják a házát, a műtermét, azt a kendőzetlen valóságot, amely a mindennapok világában körbe veszi a kőfaragót. „Ez egy őszinte film, amelyben sokkal erősebben van jelen az, hogy honnan jött Kő Pál, mint az, hogy ki lett belőle. Mégis kibontakozik belőle annak az embernek a személyisége, aki élete egyik felét a tanulással, másik felét a tanítással töltötte" – mondta a bemutatót követően Szemadám György.

A film előzetese:
2014. november 17.  |  kő pál