Véget ért a Magyar Kulturális Hét Pozsonyban – Állva tapsoltak a Zuglói Filharmóniának

A Zuglói Filharmónia pozsonyi Vigadóban tartott koncertjével zárult 2014. június 16-án a Pozsonyi Magyar Kulturális Hét. A Több mint szomszéd című rendezvénysorozat zárókoncertjén Záborszky Kálmán, a Magyar Művészeti Akadémia tagja dirigálta a Zuglói Filharmóniát.
Az estet ünnepi beszéddel nyitotta Balatoni Mónika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára és Ivan Sečik, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára.
A köszöntőt követően a Zuglói Filharmónia lenyűgöző játéka ejtette ámulatba a közönséget. Az együttes fegyelmezett, kiegyensúlyozott és tömör hangzású, dinamikus koncertjén pozsonyi kötődésű magyar zeneszerzők ismert műveit játszotta. Kodály Zoltán Galántai táncok című darabját, Dohnányi Ernő Változatok egy gyermekdalra c. műve követte. A zongoraszólót a fiatal és rendkívül tehetséges Berecz Mihály játszotta. Ezután Bartók Béla Este a székelyeknél című műve hangzott el, majd zárásként Liszt Ferenc Les Préludes című szimfonikus költeménye csendült fel. A közönség ovációját Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája törte meg pár percre, amit a zenekar ráadásként játszott.
A Szent Márton-dómban, ismertebb nevén a koronázó templomban június 9-én tartott pünkösdi orgonahangversennyel kezdődött Magyar Kulturális Hét, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvénye hiánypótló jellegű, a szlovák fővárosban hagyományteremtő céllal az idén először megtartott fesztivál, amelyet Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet rendezett több más civil és szakmai szervezettel, illetve Pozsony önkormányzatával együttműködve. A fesztiválon Juhász Judit főosztályvezető képviselte a Magyar Művészeti Akadémiát.
A szervezők a fesztivállal a magyar kultúra széles palettáját kívánták bemutatni a pozsonyi közönségnek, amely a rendszerváltás óta nem találkozhatott ilyen színes programot kínáló magyar rendezvénysorozattal. A fesztivál több pozsonyi helyszínen zajlott, köztük a Pozsonyi Magyar Intézetben, a Szlovák Filharmóniában, a Szlovák Nemzeti Színházban és a központi kültéri helyszínen, az óvárosi Hviezdoslav téren. A műsor mintegy két tucat, stílusában és célközönségében is eltérő programot kínált, ezek sorában komoly- és könnyűzenei koncertek éppúgy szerepeltek, mint filmvetítések, könyvbemutatók, irodalmi és színházi előadások, borkóstoló, valamint többnapos gasztrofesztivál. A magyar konyha művészei egy június 12-én kezdődő gasztro-konferencián is részt vettek az Arcadia szállóban, amelynek fő témája a magyar konyha megreformálása, valamint a szlovák konyha jelenlegi irányzatai. Ugyanebben az időben a Pozsonyi Magyar Intézet Védcölöp utcai épületében zajlott majd a Magyarország cseppekben elnevezésű zenés borkóstoló, amely Magyarország történelmi borrégióinak, kultúrtájainak megismertetését tűzte ki célul.
2014. június 17.