Fotó: Thaler Tamás

Szombaton átadták a Magyar Örökség díjakat

Évente négy alkalommal adják át a Magyar Örökség díjat, amellyel korunk, valamint a 20. század első felének legjelentősebb teljesítményeit jutalmazzák. A 2014. március 22-én díjazottak között van a Magyar Művészeti Akadémia két rendes tagja, Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató és Kalász Márton költő is.
Szombaton, a nemrég megnyílt Vigadóban tartott díjátadón Magyar Örökség díjban részesült a Kaláka együttes a költészetet és zenét újraegyesítő művészete, Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató a szerves magyar műveltséget megörökítő művészete, Csonka Ferenc katakombacserkész pasztorációja, valamint a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, Kispálné Lucza Ilona hagyatékápoló munkássága. A bírálóbizottság Magyar Örökség díjban részesítette továbbá Takaró Mihály irodalomtanítását, Huszárik Zoltán filmművészetét és Kalász Márton költészetét és irodalomszervező tevékenységét.

Kalász Márton és Kunkovács László
Az elismerések odaítéléséről a Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért bírálóbizottság döntött. A kitüntetést életre hívó Magyarországért Alapítványtól a díj gondozását 2003 márciusában vette át a Magyar Örökség és Európa Egyesület.

A Kaláka együttest Lackfi János költő laudálta. Gondolatai itt olvashatók.
Kalász Márton díjához Antall István mondott laudációt.
Kunkovács Lászlót Sáros László György építész, az MMA rendes tagja laudálta. Elolvasásához kattintson ide!
Takaró Mihály irodalomtanítását dr. Raffay Ernő történész méltatta.
Kovács Gergelyné kultúrtörténész a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatóját, Kispálné dr. Lucza Ilonát laudálta.

Korábbi videónkban, Kalász Márton költő a Balassi Bálint-emlékkard átvétele (2013. február 13.) alkalmából vele készült interjúban kétnyelvű, sváb-magyar neveltetéséből fakadó irodalmi élményeiről, és az így kialakuló kettős identitásáról beszél.
 


Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című portréfilmünk előzetesében a fotóművész, néprajzkutató a pásztori életforma eredendően tiszta mivoltáról ossza meg velünk gondolatait. 

2014. március 22.  |  díjátadó