2014. március 14-én este ünnepélyes megnyitón adták át a Vigadót

150 évvel a Feszl Frigyes által tervezett épület elkészülte, s 1 nap híján 34 évvel a legutóbbi nagy felújítás befejezése után, március 14-én este ünnepi koncerttel nyitotta meg kapuit Budapest egyik ékköve, a világörökség részét képező Duna-part egyedi épülete, a Vigadó. A megnyitóünnepségen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke jelenlétében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a Vigadó jelképes kulcsait Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének. 
A Vigadó az MMA köztestületének székháza lesz.

Nemzeti ünnepünk előestéjén ünnepel a magyar kultúra, este megnyitotta kapuit Budapest ékköve, a magyar romantika legszebb, egyedi építészeti remeke, a másfél évszázada felépült, Feszl Frigyes által tervezett Vigadó. Az épület egykor a magyar művészeti élet egyik központja volt, ahol olyan nagyságok léptek fel, mint Bartók, Cziffra, Debussy, Liszt, Richter, Rubinstein, Ravel vagy éppen Strauss.

A 2004-ben kezdődött, mintegy 10 éves, felújítás azután kapott új lendületet, hogy 2011-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Takács Viktor személyében miniszteri biztost nevezett ki a munkák felügyeletére. A Vigadó belső berendezésében már a Magyar Művészeti Akadémia is finanszírozási szerepet vállalt. A felújítás végén a Vigadó újra több évtizede nem látott pompájában ragyog, miközben a modern kor kívánalmainak megfelelő kiállítóterek kialakítása is megtörtént.

A megújult épület az MMA tulajdonába került, a köztestület székháza lesz, ám nem hagyományos értelemben: a Vigadó összművészeti rendezvényhelyszínként, a kortárs magyar művészet bemutatóhelyeként foglalhatja el méltó helyét Budapest kulturális palettáján. A Vigadó az MMA saját rendezvényei mellett külső szervezésű kulturális és társadalmi eseményeket is befogad. Koncertteremnek, pódiumszínpadnak, modern kiállítási tereknek, könyvtárnak és konferenciateremnek egyaránt helyt ad, ezzel egyedülállóan sokfunkciójú kultúrpalota születik.

A megnyitóünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. A megnyitón az ünnepi avatóbeszédet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tartotta, aki beszédében kiemelte: a művészet szülője a szabadság, és elsősorban a művész autonóm, belső szabadsága. Azért lesz a Magyar Művészeti Akadémiáé a Vigadó, mert a művészet szabad. A Vigadó a „szépségbe-rögzített emberi megnyilvánulás" és a szabadság otthona lesz. Ezután átadta a Vigadó jelképes kulcsát – Katona Katalin ötvösművész alkotását – Fekete Györgynek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének.

A meghívottakat Tarlós István Budapest főpolgármestere és Fekete György MMA-elnök köszöntötte. Tarlós István köszönetet mondott a Vigadó felújítóinak és azt hangsúlyozta: Budapest a világ kulturális turizmusának központja, és ebben ezentúl a Vigadónak is fontos szerep jut. A főpolgármesteri beszéd különleges aktualitása, hogy abban az épületben hangzott el, ahol kimondták Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesülését Budapestté.

Fekete György a köszöntőjében arról beszélt: a történelem néha felgyorsul, és a Magyar Művészeti Akadémiának most bizonyítania kell az élő magyar művészet sokféleségét.
Az este folyamán felcsendült Balassa Sándor: Kapunyitó két trombitára és két kürtre című zeneműve, amit a Zuglói Filharmónia Rézfúvós Quartettje adott elő, Erkel Ferenc: Ünnepi nyitánya a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában (vezényel: Medveczky Ádám) és Liszt Ferenc: Esz-dúr zongoraversenye Bogányi Gergely és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - az Opera együttese tolmácsolásában (vezényel: Medveczky Ádám). A Filharmonikusok a múltban is szorosan kötődtek a Vigadóhoz, Erkel Ferenc vagy Ferencsik János is vezényelte itt a zenekart.

A zenei program után Dávid Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja méltatta a Magyar Művészeti Akadémia alapító elnöke, az iskolateremtő Makovecz Imre építész munkásságát, művészetének egyetemességét, és megnyitotta az újjáépített padlástér három kiállítótermében elhelyezett Makovecz Imre-kiállítást, amelyet a nagyközönség március 17-től tekinthet meg.

A közönség a szeptemberig látogatható Makovecz-kiállítás mellett többek között majd az e hónap 28-án nyitó Schrammel Imre életmű-kiállítás és a Budapesti Tavaszi Fesztivál nívós kamarakoncertjei alkalmával veheti birtokba az épületet.

Tekintsék meg a Vigadó hivatalos megnyitója előtt készített videónkat:

 
2014. március 14.