Sebestyén Márta

Népdalhagyomány és filmélmények – Sebestyén Márta márciusi fellépései

Sebestyén Márta és együttese a közeljövőben Finnországba utazik. Március 12-én a Sibelius Akadémia szervezésében Helsinkiben lép fel, március 13-án Järvenpääben a Magyar Kultúra Hete főünnepségén, nemzeti ünnepi koncerten vendégszerepel. 
Sebestyén Márta azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli Magyarországon és világszerte, koncertjein életre keltve a Bartók és Kodály által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol nem képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar népdalt. Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: Az év énekesnője (1984), Liszt Ferenc-díj (1991), Kossuth-díj (1999), Prima Primissima (2003), Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje (2005). Olaszországban a Diploma alla Varroera és a Chiciano Fellini-díjjal tüntették ki. Énekelt a több Oscar-díjat nyert Az angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumában is.

Márciusban Sebestyén Márta két alkalommal lép fel Finnországban az alábbi zenészekkel: Havasréti Pál (nagybőgő), Soós András (hegedű), Hegedűs Luca (cimbalom) és Szabó Zoltán (duda). Helyszín: Helsinki, Musiikkitalo (március 12., szerda 19.00), illetve Järvenpää, Järvenpää-talo (március 13., csütörtök 19.00).

Ezután március 27-én, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon ad koncertet a Deep Forrest együttes közreműködésével. A koncerten Sebestyén Márta részint azokból a filmekből idéz majd, amelyekben fellépett, részint pedig azokból, amelyek hatottak rá és művészi fejlődésére. Az est során, amelyet filmbejátszások és azokhoz kapcsolódó rövid történetek egészítenek majd ki, a magyar és a nemzetközi népzenei élet kiválóságai is fellépnek. A filmkoncert olyan rendezők alkotásait jeleníti meg, mint Anthony Minghella, Gaál István, Costa-Gavras, Robert Altman, Isao Takahata, Zolnay Pál, Szomjas György és a nemrégiben elhunyt Jancsó Miklós. A koncertnek a Művészetek Palotája ad otthont. 
2014. február 13.  |  sebestyén márta