Esemény - nagy kép

"A Székelyföldet a Jóisten is filmezésre teremtette"

András Ferenc filmrendező Sütő András Hargitai vadászkalandok című regénye alapján készít filmet. A több mint negyven székelyföldi gyerekszereplő mellett hivatásos erdélyi színészek is szerepelnek benne. A forgatás októberben kezdődött a Hargita megyei Énlakán.
András Ferenc rendező a Magyar Médiatanács által meghirdetett Magyar Média Mecenatúra pályázatán nyert a Sütő-regény alapján írt filmtervvel. Hosszas válogatást követően találtak rá a két ifjú főszereplőre, a székelyudvarhelyi Kiss Szabolcsra és a marosvásárhelyi Horváth Krisztára, de számos hivatásos erdélyi színész is szerepel a filmben. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház több színésze is bekerült a szereposztásba, az anyát például Berekméri Katus, az apát Bányai Kelemen Barna játssza, Győrffy András a nagyapát formálja meg, Bokor Barna narrátori szerepet kapott, míg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója, Gáspárik Attila, valamint Szélyes Ferenc és Nagy István három botcsinálta vadászt játszik. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze, Tóth Árpád a tanító szerepét kapta meg. A film felvételvezetője a szintén székelyudvarhelyi ifj. Haáz Sándor. Az alkotást a tervek szerint jövő tavasszal mutatják be.

"Nagyon jól ismertem az írót, nagy híve vagyok, itt voltam az összes színházi bemutatóján, néha az olvasópróbákon is, tehát kifejezetten jó viszonyban voltunk. Tíz évvel ezelőtt megkaptam tőle a felhatalmazást, hogy a könyvéből elkészíthessem a filmet, de sajnos életében nem került rá sor." – a rendezővel a forgatás hátteréről, székelyföldi gyökereiről a Krónikában olvashatnak interjút.
2013. november 19.  |  sütő andrás andrás ferenc