Nomád Nemzedék Kecskeméten

A Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ 2013. szeptember 19. és 22. között rendezte meg a 24. Kecskeméti Népzenei Találkozót. A város emblematikus népművészeti fesztiváljának kiemelkedő programja volt Kányádi Sándor és a Fonó Zenekar estje, a Csík Zenekar 25 éves jubileumi koncertje, Ifj. Fazekas István nádudvari népi iparművész tárlata, a Martin György néptánckutató munkásságát bemutató kiállítás, valamint a Magyar Művészeti Akadémia Nomád nemzedék című tárlata. 
Az 1967-ben elindított Kecskeméti Népzenei Találkozók sorozata meghatározó szerepet játszott a magyar népi kultúra huszadik századi reneszánszában, akárcsak a nomád nemzedék. A Fiatalok Népművészeti Stúdiójának országos mozgalmába az 1970-es évektől bekapcsolódott számos kecskeméti vagy ide kötődő alkotó, művészettörténész (Buda Ferenc, Probstner János, Bánszky Pál, Nagy Mari, Vidák István), valamint a magyar népi játékkultúra megújításán fáradozó országos intézményként a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely is.

A nomád nemzedék négy évtizedes tevékenységét bemutató kiállítást a szervezők gazdag tárgyanyaggal is kiegészítették. Elsősorban a Kecskeméthez kötődő alkotók, Nagy Mari, Vidák István, Nagy Kristóf, Rácz Rozál, Dugár János, Kardos Mária, Szittner Andrea, Landgráf Katalin, Nagy Bertalan, Luca Daniella munkái láthatóak a tárlaton.

Zelnik József a nomád nemzedékről...
2013. szeptember 23.