Esemény - nagy kép

Augusztus 20. – István király kétszer

Kolozsvárott augusztus 25-én 30 ezer ember előtt mutatják be az István, a királyt a Kolozsvári Magyar Napok keretében. A darab nyilvános főpróbáját augusztus 20-án este tartják a békéscsabai Szent István téren. Ugyanezen a napon Erkel Ferenc utolsó befejezett operáját, az István királyt tűzik műsorra a Budapesti Nyári Fesztiválon. 
Az István, a király a békéscsabai Szent István téren
Az István, a király kolozsvári bemutatójának főpróbáját tartják a felújított békéscsabai Szent István téren augusztus 20-án este. A rockoperát a Honvéd Táncszínház közreműködésével, a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Békéscsabai Jókai Színház korprodukciójában láthatja majd a közönség. Kolozsvárott augusztus 25-én 30 ezer ember előtt mutatják be az István, a királyt a Kolozsvári Magyar Napok keretében, A Társulat tagjainak előadásában. 
Békéscsaba a főpróbahétre látja vendégül a produkciót és biztosítja a háttértechnikát. A darabot itt a békéscsabai Jókai Színház színészeivel láthatja a közönség. Augusztus 18. és 20. között próbálják ki a darab világítását, ekkor járják be a tereket a táncosok és a színészek.
A rendező Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Együttes művészeti vezetője, a produkció vezérszálát a Honvéd Táncszínház lendületes előadása adja, párhuzamosan a rockopera dalaival. A díszletet Tóth Kázmér tervezte, aki hatalmas vásznak és lepedők segítségével alakított ki tereket. A darabot forgószínpadon adják elő, ami egy köztéren önmagában is újdonság és sok lehetőséget kínál a rendező számára.


István király a Budapesti nyári fesztiválon
Erkel Ferenc utolsó befejezett operáját, az István királyt tűzik műsorra a Budapesti Nyári Fesztiválon augusztus 20-án abból az alkalomból, hogy idén van az uralkodó halálának 975. és szentté avatásának 930. évfordulója.
Az előadáshoz a különböző gyűjteményekben fellelhető kéziratokból, egységes, játszható zenekari partitúrát kellett szerkeszteni, szinte újjáteremteni az operát - mondta a rekonstrukciós munkát végző Gurmai Éva zenetörténész, aki előzőleg is foglalkozott Erkel-kéziratokkal. "Kolozsváron 1996-ban már bemutatták az István királyt, sajnos nagyon erősen meghúzták, egy kicsit bele is írtak. A mostani bemutatóhoz legközelebb álló zenei anyagot Kassai István zongoraművész és kutató készítette el 2010-re, a mű több koncertszerű előadáson meg is szólalt ebben a verzióban" – idézte fel a zenetörténész. A Magyar Művészeti Akadémia kiemelt rendezvényén, 2013. május 20-án az eredeti opera oratorikus előadását hallhatta a közönség.
Most a színpadon kel életre a négyfelvonásos darab Erkel László Kentaur díszletével és jelmezeivel. "Ehhez a teljes nagyzenekari apparátus számára alkalmas, nyomtatható zenekari partitúrát kellett létrehozni. Közforgalomba nem kerül és nem része a kritikai Erkel-összkiadásnak, de jó alapot szolgáltat ahhoz, hogy a későbbiekben kiegészítésekkel bekerülhessen a sorozatba" – részletezte Gurmai Éva.

Szent Istvánról már 1846-ban operaszöveget akart írni Erkelnek Gaal József, ez a terv akkor nem valósult meg. Később Dobsa Lajos szomorújátéka alapján Molnár György írta meg a librettót. Erkel elkészült két felvonás zenéjével, de megakadt a munkában, ezért 1880-ban Váradi Antallal átdolgoztatta a szövegkönyvet. "Az, hogy a komponálást 1882-ben befejezte volna, csupán feltételezés. A kéziratokon látszik, hogy hangszerelést Erkel Gyula, kisebb részt Erkel Sándor készítette el édesapjuk ellenőrzése mellett" - fűzte hozzá a zenetörténész. Az István királyt a Királyi Operaház megnyitására komponálta Erkel, de a színrevitellel nem készültek el, így csak egy évvel később, 1885. március 14-én mutatták be elsöprő közönségsikerrel. A történetben István király, hatalmának csúcspontján, 1031-ben Székesfehérváron egyetlen életben maradt fia megkoronázására készül, hogy Imre a horvát fejedelem lányával kötendő házassága után legitim királyként az Árpád-ház folytonosságát biztosíthassa. Egyes források szerint szeptember 2-án érte Istvánt a hír, hogy Imre vadkan áldozata lett egy vadászaton. Az opera szövegkönyve szerint a herceget, ahogy Vazult is, a későbbi király, Orseolo Péter ölette meg. A királyi családot körülvevő minden szereplő érzelmektől, indulatoktól vezérelve cselekszik, István az egyetlen, aki a helyzetnek megfelelő döntéseket hozza. 

A hangzás sokkal gazdagabb, mint a korábbi műveké, szerepel basszus klarinét, kontra fagott, helyenként négy trombita. Nem a legkönnyebben színre vihető darab – ismerte el a zenetörténész, aki szerint jócskán van benne énekelni és játszani való, ezért indokolt a felfedezése. A margitszigeti előadáshoz valamelyest tömöríteni kellett a zenei anyagot. Kiemelte: szeretné, ha az Erkel Színházban is látható lenne az opera. A címszerepet Bretz Gábor alakítja, Imre herceg Balczó Péter lesz. Az MR Szimfonikusokat, az MR Énekkart, valamint a Budapesti Stúdió Kórust Vajda Gergely vezényli, a rendező Nagy Viktor.
(Forrás: MTI)
2013. augusztus 12.  |  erkel ferenc