« Vissza

2018. február 10. – Tavaszi havajgatás ǀ Húsvéttól pünkösdig

2018. február 10. – Tavaszi havajgatás ǀ Húsvéttól pünkösdig

A XXII. Csángó Bálon fellép többek között Berecz András mesemondó, az MMA rendes tagja, Kóka Rozália népművész, az MMA levelező tagja és Petrás Mária népdalénekes, az MMA rendes tagja. Az esemény kiemelt támogatója a Magyar Művészeti Akadémia. Szervező a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség és a Válaszút Alapítvány, a bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Az idei Csángó Bál megnyitó beszédét Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője tartja.
A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés – tizenkét óra hosszat tartó –, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.
A színpadi gálaműsor 19.00-tól a húsvéttól pünkösdig terjedő időszak csángó népszokásait, énekeit, táncait mutatja be. A télvégi böjt véget ért, a természet megújul. A mezők ismét kizöldülnek, a fák virágba borulnak, a megújulás, a szerelem időszaka ez. A csángó fiúk fűzfaágakból tilinkót készítenek és havajgatással köszöntik a tavaszt. A színpadi gálaműsorban közreműködnek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Csíkfaluból, Forrófalváról, Lábnyikból, Pusztinából, Klézséről, Somoskáról, Gyimesekből, Pancsovából, Antal Tibor, a Tatrospart Néptánccsoport, a Gyimesvölgye Férfikórus, Nyisztor Ilona, Hodorog András, Benke Róbert, Istók Pál, Ivanciu Milea, Román Stefan. Műsorunkban fellép Berecz András, Petrás Mária, Fábri Géza és a Népzenei Kamaraműhely, Kóka Rozália, a Csörömpölő Zenekar, a Lippentő Táncegyüttes, valamint csángó muzsikát játszó magyarországi kiváló zenekarok közül, a Somos Együttes, a Szigony Együttes, Servet Zenekar, Tindia Zenekar és a Zurgó Együttes. A műsor rendezője és szerkesztője: Diószegi László, a műsor szerkesztője: Benke Grátzy.
 
További információk az esemény honlapján érhetőek el.
 
Időpont: 2018. február 10., 19.00 óra
Helyszín: Budapest, Millenáris Park, B épület (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.)