Fotó: Csapó Balázs – Kisalföld

A vidéki és határon túli jelenlét a következő tíz év célja

A kisalföldi megyeszékhelyen, Győrben ünnepelte köztestületté válásának 10. évfordulóját a Magyar Művészeti Akadémia. Már az alapítóknak is szándéka volt, hogy ne csak Budapesten, hanem vidéken is kialakuljanak a kultúra központjai, támogatták a magas művészet vidéki és határon túli megjelenését, képviselőit. Vashegyi György elnök a győri ünnepségen arra utalt, hogy a következő tíz év egyik kiemelt feladata ennek a vidéki, majd határon túli jelentétnek a megvalósítása. A jubileumi alkalommal nyitották meg a győri Múzeumházban Jahoda Maja Ybl Miklós-díjas belsőépítész és Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja és Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, az MMA levelező tagja alkotásaiból összeállított tárlatot.
2021. november 18.

Többféle visszatekintés…

„Nemcsak a nehézség, hanem a megoldás útja, lehetősége is dokumentálható" – vallja naplójegyzeteiről Barabás Márton, akinek decemberben a Műcsarnokban nyílik visszatekintő életmű-kiállítása. A nemrég Prima Primissima díjra jelölt, Munkácsy-díjas festő- és szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, legutóbbi bécsi kiállításáról és nemrég megjelent könyvéről is mesélt. (Kurucz Éva interjúja)

2021. december 2.

Elismerések művészetpedagógusoknak

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2021. november 30-i ülésén ünnepélyes keretek között adta át a 2020. és a 2021. évi Művészetpedagógiai Elismerő Okleveleket, valamint egy újonnan alapított díjat. „Nemcsak mindennapos testnevelésre van az embernek szüksége, hanem mindennapos katarzisra is. Ezt a művészeti nevelés adja meg, ami akkor a leghatékonyabb, ha az ember aktívan részese az érték­teremtésnek" – idézte Freund Tamás agykutató szavait Solymosi-Tari Emőke akadémikus, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője a díjátadó kezdetén. Mint emlékeztetett rá, a művészetpedagógia, a művészettel való oktató, nevelő munka Vashegyi György, az MMA elnöke programjának is egyik fontos, kiemelt eleme.

2021. november 30.

Elidőzés egy életműben

Az MMA Kiadó gondozásában, Zuh Deodáth szerkesztésében a 2021-es könyvhétre jelent meg a jubileumi Jovián című monográfia. A Magyar Művészeti Akadémia tagja, a hetedik X-ét ünneplő Jovián György festőművész világa mitologikus és filozofikus. Munkásságára részletgazdagság és finom kidolgozottság jellemző, melyeket az album az értő tanulmány mellett gazdag képanyaggal is illusztrál. A Vigadó Galériában hamarosan – decemberben és januárban – egy összegző, retrospektív kiállításon meg is lehet tekinteni az életmű legfontosabb alkotásait. (Balázs Sándor recenziója)

2021. november 25.

Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötete lett Az Év Legjobb Könyve 2021-ben

Lőrincz György Ma éjjel eljövök érted című prózakötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját. A 2021-es Könyv Nívódíjat Jávorszky Béla Fordul a világ című esszékötete, Lövétei Lázár László Feketemunka című verseskötete, Marosi Gyula Az ifjúság tört szárnyú madara című prózakötete és Péntek Imre Lírai kaleidoszkóp című esszékötete nyerte el. A díjakat hagyományosan a tagozat Élőfolyóirat-sorozat estjén adták át, ezúttal november 26-án a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2021. november 26.
Utolsó
// ]]>