Zsámbék_MÉM MDK, Tervtár, ltsz. R 17575 (Arányi Lajos, 1876)

Évszázadok öröksége – A magyar műemlékvédelem 150 éve

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítása a Pesti Vigadóban

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) a hazai műemlékvédelem 150 éves fennállásáról a rendszerváltozás óta nem látott, nagyszabású kiállítással emlékezik meg a Pesti Vigadóban.
2022. szeptember 13.

Fekete György 90 éves lenne

Kilencven éve, 1932. szeptember 28-án született Zalaegerszegen Fekete György Kossuth-díjas belsőépítész, néhai nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia köztestület első elnöke. Fekete György 2011 és 2017 között volt az MMA elnöke, majd 2017-től 2020-ig tiszteletbeli elnöke. Több évtizeden átívelő, rendkívül gazdag alkotói életműve mellett aktív kulturális közéleti tevékenységet végzett. A Magyar Művészeti Akadémia elnökeként a hazai kulturális élet gazdagítását tartotta feladatának, elnöksége alatt az MMA a művészeti élet megkerülhetetlen testületévé vált, régi adósságokat törlesztve.

2022. szeptember 27.

Újra látható Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámája

A francia romantikus zeneszerző, Berlioz élete alkonyán felkeresi gyermekkori szerelmét, Dubeoef Estellát, és meg akarja szöktetni családja köréből a tisztes nagymamát. Csak a test öregszik, a lélek nem – Hubay Miklós Kossuth-díjas drámaíró és műfordító, az MMA posztumusz tiszteleti tagja egyfelvonásos darabja, az Ők tudják, mi a szerelem Rátóti Zoltán Kossuth-díjas színművész, az MMA elnökségi tagja rendezésében szeptember 22-étől látható a Nemzeti Színházban, Blaskó Péterrel, a nemzet művészével, és a Kossuth-díjas Udvaros Dorottyával a főszerepben. A díszletet a nemzet művésze, Székely László, az MMA rendes tagja tervezte, a jelmeztervező szintén akadémikusunk, a Jászai Mari-díjas Tordai Hajnal volt.

2022. szeptember 22.

Átadták az MMA 2022-es tagozati díjait

A Magyar Művészeti Akadémia tagozatai évente két-két személy részére ítélik oda a tagozati díjakat, amely közül az egyik határon túli, vagy diaszpórában élő művész, illetve művészetelméleti szakember elismerésére szolgál. A díjazottak számára a tagozati díj lehetőséget biztosít az Akadémia köztestületi tagságára. A 2022. évi tagozati díjakat az elnökség jelenlétében, Vashegyi György köszöntője után 2022. szeptember 19-én adták át ünnepélyes keretek között a tagozatvezetők a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó Makovecz termében.

2022. szeptember 19.

Jankovics Marcell-kiállítás Varsóban

Jankovics Marcellre emlékező kiállítás nyílt 2022. szeptember 15-én Varsóban, ahol a megnyitón lengyelországi bemutatóként levetítették a tavaly elhunyt filmrendező, művelődéstörténész, illusztrátor, néhai nemzet művésze, az MMA néhai tiszteletbeli elnöke Az ember tragédiája című animációját is. A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a lengyel főváros önkormányzata támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig tekinthető meg.

2022. szeptember 16.
Utolsó
// ]]>