Hiánypótló kötetek a magyar kultúra napjára

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata 2022-ben a magyar kultúra napjára három jelentős könyvet tesz közzé. Két kötetünk a kilencven esztendős Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, az MMA rendes tagja előtt tiszteleg, a harmadik kötet Erdélyi Zsuzsanna, az archaikus népi imádságok világhírű kutatójának állít emléket annak okán, hogy néhai akadémikusunk 2021-ben lett volna száz esztendős. A kötetek január 22-én online válnak elérhetővé.
2022. január 20.

Részaspektusok

A Magyar Művészeti Akadémia Kiadó jellemzően és inkább magyar szerzők műveinek megjelentetője, ám a 2019-ben útjára indított Pars pro toto könyvsorozat kifejezetten külhoni auktorok munkáit közli. A sorozat Roger Scruton klasszikusának fordításával indult, azóta pedig már kilenckötetesre bővült a – többek között – az egyetemi művészetfilozófia és esztétika oktatásban is nélkülözhetetlen merítés. Legutóbb Jan Patočka cseh filozófus, fenomenológus legfontosabbnak számító műve, a Platón és Európa, valamint a jelenleg Amerikában tanító, neves lengyel irodalomtörténész, Michał Paweł Markowski A kíváncsiság anatómiája című munkája látott nyomdai napvilágot. Előbbi a szerző saját otthonában, illegálisan tartott előadásainak a gyűjteménye, az utóbbi könyv pedig az emberi kíváncsiság és gyűjtőszenvedély fordulatos történetét, az unalom filozófiáját és a látás/festészet közös kalandjait tárgyalja élvezetes stílusban és széles kultúrtörténeti hátteret kínálva. Mindkét munka első alkalommal jelenik meg magyar nyelven.

2022. január 27.

Elindult a Tamási Áron-emlékév

Tamási Áron (1897–1966) Kossuth-díjas erdélyi magyar író születésének 125. évfordulójára emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. Az emlékév fővédnöke dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, lebonyolítója a Magyarság Háza. A projekt vezetője A. Szabó Magda, a Magyarság Háza munkatársa, aki „civilben" a megemlékezést kezdeményező Tamási Áron Közalapítvány elnöke. A Tamási-emlékév – melynek programjaiba a Magyar Művészeti Akadémia is bekapcsolódik – hivatalosan a magyar kultúra napján vette kezdetét, nyitó eseményét Marosvásárhelyen tartották.

2022. január 24.

Köztes helyzetben

Horváth Péternek minden bizonnyal régi vágya teljesedett be azzal, hogy életművének javát, fotóinak legfontosabb darabjait kötetben láthatja. Merthogy korábban sosem sikerülhetett ez, dacára annak, hogy félszázada él együtt a fotózással. Hiszen az 1970-es évek elejétől volt a Magyar Távirati Iroda fotósa, a Magyar Ifjúság riportere, a 80-as évek elején bekapcsolódott a Nagybaracskai Alkotótábor munkájába, és tovább: a Képes 7, az Anna, az Európa, a Mai Nap, a Reform munkatársa. „Sajtófotós", mint magáról mondja, s nem fotóművész vagy efféle. Persze az is, miként ezt a Magyar Művészeti Akadémia Kiadó gondozásában megjelent életműkötet igazolhatja.

2022. január 21.

Valami más

Barabás Márton Visszaszámlálás című életműtárlata a Műcsarnokban

E kiállítás jó alkalom arra, hogy együtt, egységben lássuk Barabás Márton partikuláris műelköteleződéseit – a festészet, a szobrászat, az objektek, a könyvművek, az installációk körében tett barangolásait. Hogy így, együtt többek, mint saját szólamukban az egyes műfajok – aligha lehet kétséges. Köztük egyébként is nyilvánvalóak az átjárások, áthallások. A motívumáttételek révén közvetlenül, és a művek szellemi horizontján hasonlóképpen. Együtt mutatják, hogy mi is foglalkoztatja a művészt és művészetét. Csak és mindössze: az Egész. Így a műfaji partikularitás valójában csak héjazata a szintézisnek, az együttlátásnak. (Balázs Sándor írása)

2022. január 17.
Utolsó
// ]]>