Átadták a Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Okleveleit

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, és Farkas Ádám elnökségi tag, az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottságának elnöke december 5-én az MMA irodaházában elismerő okleveleket adott át a művészetoktatásban kimagasló teljesítményt elért pedagógusok, közösségek, intézmények részére. A művészetoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért összesen három pedagógus, valamint két alkotóműhely kapott oktatási elismerést.
Pedagógus kategóriában dr. Acél Zsolt piarista szerzetes, gimnáziumi tanár; művésztanár kategóriában Péterffy András, Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár; művészetpedagógiai kutató kategóriában dr. Széll Rita kutatótanár, egyetemi oktató; közösség díjkategóriában a Psalmus Humanus Művészetpedagógai Egyesület; és szintén közösség kategóriában a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány részesült az MMA Elismerő Oklevelében.
2022. december 5.
Tájékoztatás
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Titkárságánál 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig igazgatási szünet lesz, az ügyintézés szünetel!

2022. december 19-étől 2023. február 11-éig a Pesti Vigadó zárva tart! A Műcsarnok a téli időszakban hétfőnként és kedden sem fogad látogatókat!
Közérdekű adatok

ÉPÍTÉSZET LIGETE
ÉPÍTÉSZETI TERVPÁLYÁZAT

A pályázat eredménye

Pályázatok

LANTOS MÚZEUM PÉCS 2022"

Beadási határidő: 2022. december 12.

AZ MMA-22-P
MŰVÉSZETI PROGRAM PÁLYÁZAT DÖNTÉSI LISTÁJA

Elszámolási segédletek

A linkre kattintva elérhető a pályázati rendszer: tamogatas.mma.hu

Magyar Művészet folyóirat

Hírlevél

Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei – Rendhagyó legendárium című kötete lett Az Év Legjobb Könyve 2022-ben

Molnár Vilmos Kőrösi Csoma Sándor csodálatos cselekedetei – Rendhagyó legendárium című kötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját. A 2022-es Könyv Nívódíjat Jánosi Zoltán Antigoné gyűrűi – Kézjelek Kreón árnyékára című tanulmánykötete, Medvigy Endre Népiség, Erdély, Trianon című tanulmánykötete, Szakonyi Károly A csend napjai című kisregénye és Visky András Kitelepítés című regénye nyerte el. A díjakat hagyományosan a tagozat Élőfolyóirat-sorozat estjén adják át, ezúttal december 5-én a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2022. december 5.

Hager Ritta és Dobai Péter is Prima Primissima lett

Tíz kategóriában adták át a Prima Primissima Díjakat és a Közönségdíjat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőinek december 2-án este a Müpában. Ebben az évben a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki az egyik legelismertebb nem állami díj, a Prima Primissima jelöltjei, mert az elismerés több kategóriáját is kibővítették. A színház- és filmművészet kategóriája kiegészült a táncművészettel, a képzőművészet kategóriája az iparművészettel, a sajtó kategóriája pedig az ismeretterjesztéssel. Az MMA tagjai közül magyar képző- és iparművészet kategóriában Hager Ritta textilművész; magyar irodalom kategóriában Dobai Péter költő, író, dramaturg is a legjobb lett a legjobbak között.

2022. december 3.

A 125 éve született Sinka Istvánról emlékeztek meg

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata és a Magyar Írószövetség Sinka István 125 címmel emlékestet rendezett november 28-án a Pesti Vigadó Makovecz termében, ahol  kerekasztal-beszélgetéssel idézték meg a 125 éve született „Fekete bojtár" alakját. A beszélgetést Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke moderálta, melyen részt vett Ágh István költő, az MMA rendes tagja, Jánosi Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész és Mezey Katalin, Kossuth-díjas költő, az MMA rendes tagja is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az oktatásban és az irodalmi köztudatban, kánonban is fontos volna, ha a méltó helyre kerülne a költő munkássága, mely egy eltűnt világot, a paraszti világot helyezi előtérbe. A rendezvényen Horányi László színművész adott elő Sinka István verseiből és írásaiból.

2022. november 30.

A mi Kodályunk 2.

Elkészült és decemberben a mozikba kerül Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része, mely a zeneszerző, zenetudós életének az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus 1923-as bemutatásáig tartó időszakát dolgozza fel, a remekművet állítva a középpontba. A sorozat első részéhez hasonlóan a filmben a két főszereplő – Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zeneakadémista, akik ezúttal a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeit alakítják – egymással és különböző szakértőkkel zajló beszélgetéseiből, valamint a filmben felcsendülő zeneművekből tárul fel Kodály életpályájának e korszaka. A film létrejöttét a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

2022. november 29.
Utolsó
// ]]>