Marosi Miklós (1942–2021) ▪ fotó: Nyirkos Zsófia / MMA

Elhunyt Marosi Miklós, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke

Életének 79. évében elhunyt Marosi Miklós Széchenyi-díjas építész, a hazai középület-tervezés kiemelkedő alkotója, a magyarországi építész-közélet meghatározó személyisége, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. A kortárs kórházépítészetben és a szállodatervezésben egyedi hangvételű munkái, az adott helyhez és igényekhez példamutató rugalmassággal, ugyanakkor szellemes megoldásokkal viszonyuló tervezői magatartása a hazai építészeti paletta egyik legegyénibb alkotójává emeli. A Magyar Művészeti Akadémia Marosi Miklóst saját halottjának tekinti.
2021. október 8.

Esterházy Jánosról készített filmet Zsigmond Dezső

Triptichon, avagy Esterházy János szárnyasoltára címmel készített háromrészes történelmi dokumentumfilm-sorozatot Zsigmond Dezső rendező, Csányi János producer és Molnár Imre történész, a felvidéki mártír politikus életéről és keresztútjáról. A nácik és a kommunisták által egyaránt üldözött, szovjet gulágokon és csehszlovákiai börtönökben sínylődő Esterházy minden szenvedővel közösséget vállalva, zsidókat, lengyeleket, szlovákokat és cseheket bújtatott és menekített, miközben a szlovákiai magyar kisebbségért életét áldozta. Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók koprodukciójában készült filmsorozat I. részét október 12-én, kedden 22 40-kor tűzi műsorára Duna Televízió.

2021. október 12.

Érintők és érintkezések

FEKETE GYÖRGY-EMLÉKKONFERENCIA

Konferenciát szervezett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia néhai elnöke emlékezetére az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Széchenyi István Egyetemmel közösen, október 1-én a Győri Zsinagógában. A konferencia névadója, Fekete György, a nemzet művészeként is elismert belsőépítész, iparművész, szakíró és kultúrpolitikus gazdag alkotói életműve mellett több évtizeden át szolgálta a hazai kulturális közélet megújulását, a művészetek és művészek szellemi és társadalmi elismerését. Az eseményen felszólalt többek között dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, Schrammel Imre, Szenes István és Dvorszky Hedvig akadémikusok, valamint Juhász Judit, az MMA szóvivője.

2021. október 6.

Emlékoszlopot állítottak Erdélyi Zsuzsannának és adatközlőjének

Ebben az évben emlékezünk a 100 éve született Erdélyi Zsuzsanna (1921–2015) néprajztudósra, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjára, az archaikus népi imádságok felfedezőjére, aki 1968 decemberében a Somogy megyei Nagyberényben – gyűjtőúton járva – találkozott a 98 esztendős Babos Jánosné, szül. Ruzics Rozáliával (Rozi nénivel), aki egy „ismeretlen hosszú szöveget mondott. Imának nevezte, melyet kicsi leány korában édesanyjától tanult." (Az idézet a híres Hegyet hágék, lőtőt lépék gyűjteményből, Erdélyi Zsuzsanna lelkes, lendületes, megindítóan szép bevezető tanulmányából származik.) Az MMA Népművészeti Tagozata különleges emlékművet állíttatott e közös kultúrkincsünk megismertetőjének és továbbadójának.

2021. október 1.

„BADACSONYI KULTURÁLIS ÉS TURISZTIKAI KÖZPONT 2021"

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata idén is meghirdeti nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, építészek, belsőépítészek számára. A kiíró „BADACSONYI KULTURÁLIS ÉS TURISZTIKAI KÖZPONT 2021" címmel olyan javaslat készítését tűzi ki a pályázat céljául, amely Badacsonytomaj belterületén lévő kijelölt helyszínen egy látogatóközpont megtervezésére irányul. A teljes pályázati kiírás a kapcsolt dokumentációkkal itt található. A pályázat benyújtásának határideje: 2021. december 10.

2021. október 1.
Utolsó
// ]]>