Jankovics Marcell (1941–2021) ▪ fotó: Török Máté / MMA

Jankovics Marcell 80 éves lenne

Nyolcvan éve, 1941. október 21-én született Budapesten Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, művelődéstörténész, érdemes művész, a nemzet művésze, az MMA néhai tagja, tiszteletbeli elnöke. A Magyar Művészeti Akadémia október 20-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban emléknapon elevenítette fel – nem is olyan régen még köztünk lévő alakját és munkásságát. Délután levetítették az életműve egyik csúcspontjának tekinthető, teljes egészében ritkán látható, Az ember tragédiája című, 160 perces animációs filmsorozatot. Az emléknap A Jankovicsok – egy család története című film ősbemutatójával zárult. A 2021-ben készült dokumentumfilmben Jankovics Marcell beszél családja kálváriájáról, XX. századi sorsfordulóiról.
2021. október 21.

Átadták az MMA tagozati díjait

A Magyar Művészeti Akadémia tagozatai évente két-két személy részére ítélik oda a tagozati díjakat, amely közül az egyik határon túli, vagy diaszpórában élő művész, illetve művészetelméleti szakember elismerésére szolgál. A díjazottak számára a tagozati díj lehetőséget biztosít az Akadémia köztestületi tagságára. A 2021-es tagozati díjakat az elnökség jelenlétében 2021. október 18-án adták át a tagozatvezetők a Magyar Művészeti Akadémia irodaházában.

2021. október 18.

125 éves a Kecskeméti Nemzeti Színház

A Magyar Művészeti Akadémia és a Kecskeméti Nemzeti Színház színháztörténeti kamarakiállítással tiszteleg a teátrum és annak története előtt. A tárlatot október 14-én Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, Nagy Viktor színházi rendező, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetője, valamint Cseke Péter direktor, az MMA rendes tagja nyitotta meg. A kiállítás 2022. január 23-ig tekinthető meg, a nagyszínházi előadások alkalmával. A kamarakiállítás egyes részei egy utazó tárlat részét is képezik, melyek 2022 januárjától az ország több színházában is megtekinthetőek lesznek. Az utolsó állomás a tervek szerint a 2022-ben 165 éves fennállását ünneplő Miskolci Nemzeti Színház lesz.

2021. október 15.

Beszélgetések Huszárik Zoltánról

A NAGYLÁTÓSZÖG, 120 éves a magyar film címmel látható kiállítás társrendezvényeként a Magyar Művészeti Akadémia, az MMA Kiadó, és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum közös rendezésében 2021. október 13-án mutatták be Mohi Sándor Huszárik Zoltán filmrendezőről szóló könyvét a Ludwig Múzeumban. Az Átmeneti idők az MMA Kiadó újabb vállalkozása, amely a Szindbád posztumusz Kossuth-díjas megalkotójának munkásságát teszi hozzáférhetővé visszaemlékező interjúk segítségével. A jelenlevők a délután folyamán Pécsi Györgyi felkonferálásával beszélgetés keretében ismerkedhettek meg a könyvvel, előtte pedig Czirják Pál filmtörténész vezette föl részben a könyvbemutató hátteréül is szolgáló kiállítást.

2021. október 13.

Esterházy Jánosról készített filmet Zsigmond Dezső

Triptichon, avagy Esterházy János szárnyasoltára címmel készített háromrészes történelmi dokumentumfilm-sorozatot Zsigmond Dezső rendező, Csányi János producer és Molnár Imre történész, a felvidéki mártír politikus életéről és keresztútjáról. A nácik és a kommunisták által egyaránt üldözött, szovjet gulágokon és csehszlovákiai börtönökben sínylődő Esterházy minden szenvedővel közösséget vállalva, zsidókat, lengyeleket, szlovákokat és cseheket bújtatott és menekített, miközben a szlovákiai magyar kisebbségért életét áldozta. Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók koprodukciójában készült filmsorozat I. részét október 12-én, kedden 22 40-kor tűzi műsorára Duna Televízió.

2021. október 12.
Utolsó
// ]]>