Turi Attila a Nemzeti Kulturális Tanács élén

Az MMA elnöke vezeti a tanácsadó testületet
 
Turi Attila, Kossuth- és Ybl-díjas építészt, az MMA elnökét nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Kulturális Tanács élére. A tizenhét kultúrstratégiai intézmény vezetőjéből álló szervezetet február 9-ei hatállyal vezeti, a társelnök továbbra is Csák János, kulturális és innovációs miniszter.
2024. február 14.


 

  Közérdekű adatok

  Pályázatok


Közlemény AZ MMA

MŰVÉSZETI PROGRAM
PÁLYÁZATI KIÍRÁSÁNAK
MÓDOSÍTÁSÁRÓL
---> Itt érhető el!


MŰVÉSZETI PROGRAM PÁLYÁZATI KIÍRÁSA (MMA-24-P)

Beadási határidő: 2024. február 7.

 

A linkre kattintva elérhető a pályázati rendszer: tamogatas.mma.hu

 „a Nagyharsányi csata emlékhelye 2023"

Pályázati kiírás

Magyar Művészet folyóirat

 

A Pesti Vigadó kiállításai
minden nap 10:00 és 19:00 között
tekinthetőek meg.
Információk, időpontok és jegyárak ––> Pesti Vigadó

Hírlevél

„Nagyharsányi csata emlékhelye 2023"

Eredményt hirdettek a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának ötletpályázatán

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata tavaly ősszel hirdette meg nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát fiatal építészek számára. A pályázati kiírás szerint „Nagyharsányi csata emlékhelye 2023" címmel innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy magas színvonalú emlékpark kialakítására az 1687. évi nagyharsányi csata emlékezetére. A 40 év alatti építészek arra kaptak lehetőséget, hogy megmutathassák szakmai tudásukat, kreativitásukat. 

2024. február 16.

Magyar animációs rendezőportrék

ÚJABB HIÁNYPÓTLÓ MŰ JELENT MEG AZ MMA KIADÓNÁL

Varga Zoltán: Magyar animációs rendezőportrék című könyve, amit az MMA Kiadó 2023-ban jelentetett meg, hét alkotó munkásságát mutatja be az 1970-es évektől napjainkig. A kötet az MMA ösztöndíj programja keretében valósult meg.

2024. február 15.

Átadták a Balassi Bálint-emlékkardokat

A XVI. századi európai költészet kiemelkedő alakjára, Balassi Bálintra emlékezve huszonnyolcadik alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot, melyet idén Fekete Vince költő és Abdallah Abdel-Ati Abdel-Szalam Mohamed Al-Naggar egyiptomi arab műfordító vehetett át február 14-én, Bálint-napon Budapesten.

2024. február 15.

MMA-portréfilmek 2024 első felében

A Magyar Művészeti Akadémia egy évtizede futó portrésorozatában a nézők hetente olyan akadémikus és más művészek, művészetelméleti szakemberek életútjába, gondolkodásába nyerhetnek bepillantást, akik jelentősen befolyásolták, alakították a magyar művészeti életet. Az MMA megbízásából készülő 52 perces portréfilmek a köztelevízió M5, valamint Duna World csatornáin láthatók rendszeresen, több, már korábban itt bemutatott portréfilmet pedig a kisebb, helyi televíziók is műsorukra tűznek vagy határon túli tv-csatornák is bemutatnak. 

2024. február 14.

Ikonok

Stefanovits Péter kiállítása Kecskeméten

Ikonok címmel nyílt meg február 9-én Stefanovits Péter Munkácsy-díjas képzőművész, az MMA rendes tagjának kiállítása a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központban. A Képzőművészeti Tagozatot vezető művész életművének korábbi korszakaiból származó és a legfrissebb darabjai között a klasszikus festett táblaképektől az elektrográfia, a szitanyomat, a litográfia, a clorox- és cinkmaratás eljárásain keresztül a legkülönfélébb vegyes technikával készült képekig, számos, különleges művészi megoldás tekinthető meg a tárlaton. 

2024. február 14.

A Hősök terén Vásáry Tamással

Emlékek a kilencvenen túl

 A Nap Kiadó február 8-án a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében bemutatta A kilencvenen túl… Hommage à Vásáry Tamás című könyvet. Az eseményen barátok, tisztelők, muzsikustársak köszöntötték a nemzet művészét, és felelevenítették közös történeteiket. Az est háziasszonya Sebestyén Ilona volt.

2024. február 12.

Átlényegülés

Perényi Miklóssal gyerekkori Bartók-tapasztalatáról, belső és külső hallásról, valamint a komponista küzdelmeiről is beszélgettünk

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth- és Prima Primissima-díjas Perényi Miklós az Anima Musicae Kamarazenekarral Haydn D-dúr csellóversenyét játssza február 8-án a Zeneakadémián. Az aktív zenélés és a zeneszerzés egyensúlyban van az életében, előadóművészetében a személyesség a tisztelettel párosul.

2024. február 6.

Elhunyt Katona Szabó Erzsébet textilművész

Életének 72. évében elhunyt Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Katona Szabó Erzsébetet a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.
„Műveimben… az elemek, a témák állandóan vissza-visszatérnek új alakban, újabb és újabb utak nyílnak. Mindig fontosnak éreztem viszont az érzelmekre hatni tudó üzenetet, legyen az falikárpit, öltözékbemutató, vagy éppen bőrkollázs-kompozíció." (Katona Szabó Erzsébet)

2024. február 5.

Az építészet poézise és a versek építőkövei

Kiss Annát és Ferencz Istvánt köszöntötték születésnapjuk alkalmából
 
Az építészet poézise és a versek építőkövei címmel megrendezett esten Ferencz István építészt nyolcvanadik, Kiss Anna költőt nyolcvanötödik születésnapja alkalmából köszöntötték január 31-én a Makovecz Imre utcai akadémiai szalonban. A Magyar Művészeti Akadémia két rendes tagja (mind a ketten a nemzet művészei) tiszteletére rendezett ünnepségen számos akadémikus mellett részt vett Turi Attila elnök, Richly Gábor főtitkár és Kucsera Tamás Gergely, a köztestület első főtitkára is.

2024. február 5.

Huszti Péter emlékei Ádám Ottóról és a Madách Színházról

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adott otthont annak a beszélgetésnek, amelyet Gajdó Tamás Huszti Péter címmel megjelent új kötete, illetve az Ádám Ottó (1928-2010) és Színháza című időszaki kiállítása kapcsán tartottak január 18-án. A beszélgetést rendkívüli érdeklődés kísérte: a rendezvény helyszínéül szolgáló terem és még a folyosó is zsúfolásig megtelt.

2024. február 3.

Zuhanórepülés - Vadász György stációi

Országos portréfilm bemutató az M5 csatornán

Vadász György egyebek mellett Kossuth-, Ybl-díjas építőművész, szobrász, nemzet művésze, az MMA rendes tagja. A róla szóló portréfilmet jaunár 24-én az Akadémiai Szalon közönsége láthatta elsőként, azonban most vasárnap 12:50-től bemutatja az M5 csatorna is. A Zuhanórepülés - Vadász György stációi című portréfilm egy szárnyaló művész szerteágazó életpályájának érzékeny, meghökkentő és olykor megrázó ábrázolása. 

2024. február 1.

Remekműveket kell választani – Interjú Ránki Dezső zongoraművésszel

A külsőségek és hazugságok világában élünk, amit látunk, sokszor kiáltó ellentétben áll azzal, amit hallunk"
 
„A sztárkultusz a hangoztatott álszent szlogennel ellentétben nem a klasszikus zene népszerűsítését szolgálja, hanem pontosan az ellenkező eredményt éri el hosszabb távon, és legfeljebb az illető előadó átmeneti, kétes értékű ismertségét segíti elő" – mondta a zene-kar.hu-nak Ránki Dezső, aki arról is beszélt, hálás a sorsnak, hogy nem mostanában kezdi a pályát, mert alkalmatlan a manapság elengedhetetlen nyomulásra, önmenedzselésre. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész a Magyar Művészeti Akadémián tartott székfoglalójában a zenészvilág egyöntetű elismerése mellett fogalmazta meg az előadóművészet örökérvényű igazságait. 

2024. január 30.
Utolsó
// ]]>