Bakos István: Krisztus teste és vére

Találkozás

Az MMA kiállítása az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Találkozás címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt szeptember 1-jén este a Vigadó Galériában. A Magyar Művészeti Akadémia képző-, fotó- valamint iparművészeti alkotásokat felvonultató tárlata a közelgő 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet XXI. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások, körbejárva a témát, izgalmas, művészi válaszokat adnak, továbbá egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra késztetnek, hogyan is élünk, mi a fontos, a lényeges az életünkben.
2021. szeptember 2.

Medveczky Ádám 80 éves

Július 15-én ünnepli 80. születésnapját Medveczky Ádám Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas karmester, aki elnyerte a Prima Primissima (2016) és a Magyar Érdemrend középkeresztje (2018) kitüntető címeket, aki a Magyar Állami Operaház mesterművésze és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Balassa Sándor zeneszerző, az MMA néhai tagja a következő szavakkal jellemezte őt: „A magyar kultúra, a magyar zene elkötelezett híve és képviselője. Személyét hazánkban rendkívüli tisztelet és szeretet övezi. Szeretik őt a muzsikusok, az énekesek, szereti őt a közönség, s szeretik a zeneszerzők, akiknek a műveit műsorra tűzi."

2021. július 15.

Személyes építészettörténet

Beszélgetés Vadász Bencével

Azért érdekesek és izgalmasak ezek a megmérettetések, mert az alkotó elmét hagyják „szabadon szárnyalni", viszonylag kevés kötöttséggel, annál több „szabad vegyértékkel" – véli Vadász Bence az MMA minden évben más helyszínre kiírt építészeti tervpályázatával kapcsolatban. Az Ybl-díjas építészt, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagját nemcsak aktuális építészeti alkotásairól, hanem kedvenc hobbijáról, a költészetről is kérdeztük. (Kurucz Éva interjúja)

2021. július 13.

Muzsikált az erdő

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várták az érdeklődőket 2021. július 3. és 11. között a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napokon, amely 2021-ben a tizennyolcadik évadához érkezett. A különleges hangulatú rendezvényen a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település, helyi közösség megismerésére is van lehetőségük, hiszen a „Muzsikál az erdő" minden nap más-más ökoturisztikai szempontból is kiemelt helyszínen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő, a természetvédelem értékeit, mindezt a művészetekkel, elsősorban a zenével összekötve. Az eseményt – immár évről évre – a Magyar Művészeti Akadémia is támogatja.

2021. július 12.

Képzelet és valóság

Szenes István életmű-kiállítása a Vigadóban

Szenes István belsőépítész, építész, az MMA rendes tagja, az Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat vezetője. Az elmúlt négy évtized munkásságát bemutató, jubileumi kiállítása – 75. születésnapja alkalmából – 2021. július 1-jén nyílt meg. Lakóházak, magánházak, üzletházak, kórházak, rendelők, színházak, mozik, múzeumok, bankok, irodaházak, szállodák, éttermek enteriőrjét tervezte és tervezi, emellett folyamatosan végez rekonstrukciós tervezői munkákat is. A nagyívű pályafutást összefoglaló tárlat a Pesti Vigadó földszinti, valamint alagsori kiállítótereiben augusztus 22-éig várja a látogatókat.

2021. július 2.
Első Utolsó
// ]]>