Bakos István: Krisztus teste és vére

Találkozás

Az MMA kiállítása az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Találkozás címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt szeptember 1-jén este a Vigadó Galériában. A Magyar Művészeti Akadémia képző-, fotó- valamint iparművészeti alkotásokat felvonultató tárlata a közelgő 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet XXI. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások, körbejárva a témát, izgalmas, művészi válaszokat adnak, továbbá egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra késztetnek, hogyan is élünk, mi a fontos, a lényeges az életünkben.
2021. szeptember 2.

Tápláló gyökér

Galánfi András fafaragó, népművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja munkáiból nyílt rendhagyó szabadtéri tárlat Hajdúszoboszlón, a fürdő előtti sétányon. A Kossuth-díjas hajdúszoboszlói népművész, népi iparművész, tanár, előadóművész, Hajdúszoboszló díszpolgára életútját Czeglédi Gyula polgármester méltatta a tárlatmegnyitón. A Tápláló gyökér című kiállítás az általa vezetett létavértesi alkotótábor ideje alatt, 2021. augusztus 21. és 26. között tekinthető meg.

2021. augusztus 24.

Elhunyt Lovas Ilona Kossuth-díjas textilművész, képzőművész

Életének 76. évében, 2021. augusztus 15-én elhunyt Lovas Ilona Kossuth-díjas képzőművész, a szakrális művészet egyedi hangú alkotója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. „A kezdetektől fogva törekszem egy útkeresésre, ami lentről fölfelé vezet az én életemben és hiszem, hogy minden munkámmal egy kicsit közelebb kerülök ahhoz, vagy akihez vagy amihez – amitől az egész életünk függ" – vallotta egy interjúban. Lovas Ilonát az MMA és az Emmi saját halottjának tekinti. | A gyászjelentés itt olvasható.

2021. augusztus 16.

Jön a Toldi

A Duna Televízió szeptember 19-én, vasárnap este mutatja be a kecskeméti rajzfilmstúdió Arany János elbeszélő költeményéből készült legújabb alkotását, a Toldi animációs sorozat első részeit. Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a Kecskemétfilm Kft. igazgatója kiemelte: nagy ajándék a kecskeméti rajzfilmstúdiónak, hogy az idei, ötvenéves évfordulójukra elkészült a Toldi animációs sorozat a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell rendezésében. A film az Arany János-emlékévhez kapcsolódva az MTVA pályázatának keretében és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatási összegből valósult meg a Kecskemétfilm Kft. műhelyében.

2021. augusztus 13.

Az animációs film ötnapos ünnepe Kecskeméten

Elkezdődött és augusztus 15-ig tart a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, a magyar és az európai animáció kétévente megrendezett, legnagyobb hazai seregszemléje. Az idei fesztiválon 30 ország 370 alkotását vetítik, az ötnapos programot szakmai rendezvények, előadások, koncertek és kiállítások színesítik. A fesztiválnak fontos része, hogy megemlékezik a magyar animáció nagy alakjairól. Retrospektív vetítésekkel tisztelegnek a közelmúltban elhunyt Richly Zsolt, Gyulai Líviusz, valamint Jankovics Marcell animációs filmrendezők és a Pannónia Filmstúdió egykori vezetője, dr. Matolcsy György előtt, filmtörténeti előadással őrzik a magyar rajzfilmgyártást megalapozó Macskássy Gyula emlékét. A tizenötödik KAFF-ot dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitotta meg a fesztiválközpontban.

2021. augusztus 12.
Első Utolsó
// ]]>