Bakos István: Krisztus teste és vére

Találkozás

Az MMA kiállítása az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére

Találkozás címmel kortárs művészeti kiállítás nyílt szeptember 1-jén este a Vigadó Galériában. A Magyar Művészeti Akadémia képző-, fotó- valamint iparművészeti alkotásokat felvonultató tárlata a közelgő 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. A kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet XXI. századi szemlélettel ábrázolni az eucharisztikus témakört. Az alkotások, körbejárva a témát, izgalmas, művészi válaszokat adnak, továbbá egy kis megállásra, befelé fordulásra, elgondolkodásra késztetnek, hogyan is élünk, mi a fontos, a lényeges az életünkben.
2021. szeptember 2.

IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

Augusztus 29-én a versenyzők fellépési sorrendjét eldöntő sorsolással, másnaptól pedig az elődöntőkkel indul az immár negyedik alkalommal rendezett Marton Éva Nemzetközi Énekverseny. A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott megmérettetés élő fordulóiban összesen 71 versenyző vesz részt. Minden eddiginél többen, 255-en jelentkeztek 2020 tavaszán, közülük választotta ki a Marton Éva operaénekes, az MMA rendes tagja vezette előzsűri az élő forduló versenyzőit. A szeptember 4-i döntőn és az 5-i díjkiosztó gálaesten a Zeneakadémia Nagytermében a Magyar Állami Operaház zenekarát Kocsár Balázs karmester, az MMA rendes tagja vezényli.

2021. augusztus 27.

Elhunyt Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, a nemzet művésze

81 éves korában, 2021. augusztus 26-án reggel otthonában, családja körében, Szentendrén elhunyt Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. Csíkszentmihályi Róbert sokoldalú, a szobrászat minden területén otthonosan mozgó, gazdag munkásságot teremtő szobrász volt, akinek történelmi emlékművei, emlékszobrai, díszítő jellegű alkotásai, díszkútjai a hazai és külföldi városok közterein, középületeiben lelhetők fel, s számos domborműves emléktáblát, valamint síremléket is készített az elmúlt öt évtizedben. A Magyar Művészeti Akadémia, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Szentendre város Csíkszentmihályi Róbertet saját halottjának tekinti. | A gyászjelentés itt olvasható.

2021. augusztus 26.

EUCHARISTIA

A Magyar Művészeti Akadémia kerítéskiállítása az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 2020 című eseményhez kapcsolódóan

Budapest 1938-ban adott otthont a 34., 2021-ben pedig az egy évvel elhalasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A Magyar Művészeti Akadémia ehhez a világeseményhez saját küldetését teljesítve csatlakozik – többek között irodaháza Andrássy úti oldalának kerítésén elhelyezett történeti tablókiállításával (Budapest, Andrássy út 101.).

2021. augusztus 26.

Megjelent Vörös Győző magyar nyelvű Machaerus kötete

Az elmúlt bő évtized szentföldi magyar ásatásairól jelentetett meg könyvet a Magyar Művészeti Akadémia. Vörös Győző ókorkutató professzor munkája a jordániai Machaerus várának feltárását mutatja be. A Magyar Művészeti Akadémia székházában Vörös Győző ókorkutató 2021. augusztus 23-án mutatta be Machaerus című kötetét Kránitz Mihály teológusprofesszor és Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár társaságában. A könyv a magyar régészek szentföldi (jordániai) ásatásairól szól, amelyek során feltárták az Ószövetségből ismert Heródes Antipász palotáját és Keresztelő Szent János börtönének helyét a Holt-tenger keleti partján. Az MMA Kiadó által kiadott, fotókkal, rajzokkal, 3D-s rekonstrukciós tervekkel, modellekkel gazdagon illusztrált kötet őszentsége Ferenc pápa szeptemberi látogatásának tiszteletére jelenik meg.

2021. augusztus 24.
Első Utolsó
// ]]>